Pobednici prve večeri BAFTA, dve nagrade za „Ma Rainey’s Black Bottom“

Kultura 11. apr 202113:47 > 13:51
Izvor: GETTY IMAGES / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Film "Ma Rainey's Black Bottom" osvojio je dve nagrade prve večeri BAFTA svečanosti. Ove godine dodeljivanje godišnjih BAFTA nagrada (nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost) prvi put podeljeno je na dve večeri, a održava se onlajn i bez publike, zbog pandemije koronavirusa.

U subotu uveče dodeljene su tehničke nagrade, dok će glavne nagrade biti dodeljene večeras.

Obe večeri svečanost se održava onlajn.

U filmu „Ma Rainey’s Black Bottom“ glavne uloge igraju Viola Dejvis i Čedvik Bouzman, koji je preminuo prošle godine. Prve večeri dobi oje nagrade BAFTA za najbolji kostim i najbolju šminku.

Među filmovima kojima su dodeljene tehničke nagrade su i „Tenet“, „Rocks“ i „Mank“.

Glavne nagrade večeras

Favoriti za glavne nagrade ove godine su filmovi „Nomadland“ i „Rocks“ koji su osvojili najviše nominacija, po sedam. „Nomadland“ kineske rediteljke Kloi Žao, koji je već nagradjen Zlatnim globusom, nominovan je u kategoriji za najbolji film.

U toj kategoriji je nominovan i „The Father“ sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi starca koji tone u demenciju.

POVEZANE VESTI

Film „Rocks“ britanske rediteljke Sare Gavron nominovan je izmedju ostalog za najbolju žensku sporednu ulogu. Filmovi „Mank“, „Minari“, „The Father“ i „Promising Young Woman“ dobili su po šest nominacija.

U kategoriji naboljeg stranog filma nominovan je francuski „Les Miserables“ (Jadnici) Ladža Lija, priča o policijskoj brljotini u jednoj osetljivoj četvrti na periferiji Pariza. Rediteljka ostvarenja „Quo Vadis, Aida?“ Jasmila Žbanić dočekuje ceremoniju sa dve nominacije – za najbolji strani film i najboljeg reditelja.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Andjelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Ostvarenje „1917“ Sema Mendeza je prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film.

Komentari

Vaš komentar