Počelo snimanje dokumentarca o Aleksi Šantiću i Emini: Kako je nastala najlepša sevdalinka na Balkanu

Kultura 28. sep 202310:36 1 komentar
arhivska fotografija

U Biblioteci grada Beograda, u Rimskoj dvorani, počelo je snimanje dokumentarnog filma o Aleksi Šantiću i Emini.

O Aleksi Šantiću i Emini su govorili književnik Muharem Bazdulj i prof. dr Darko Nožić Eminin praunuk. Snimanje se nastavlja u Sarajevu i Mostaru.

Dinamika snimanja će zavisiti od finansijskih sredstava, jer pomenuti projekat nije podržan od nadležnih institucija kako za medije, tako i kulturu, saopštili su autori.

Reditelj pomenutog dokumentarnog filma je Miroslav Antelj, koji je dobio veliku pomoć od književnika, pesnika, novinara i tekstopisca Milenka Miše Marića, u smislu biografskog materijala o Aleksi Šantiću i Emini.

Kako je rekao Antelj, veliku i nesebičnu pomoć je dobio od potomaka Emine Sefić Koluder, a posebno njene praunuke Alme Ferović Fazlić, umetnice iz Sarajeva. Naravno i ostali potomci, kojih je mnogo, daće ovom dokumentarcu veliki značaj.

„Scenario za dokumentarni film o Aleksi Šantiću i Emini, dugo sam pripremao. Namera mi je da se isprave greške i sazna konačno istina o Emini, o kojoj je Aleksa Šantić napisao pesmu, od koje je kasnije nastala najlepša sevdalinka na Balkanu“, rekao je Miroslav Antelj autor i reditelj ovog dokumentarca.