Počeo LIFFE, nagrada i višeminutni aplauz za Gorana Markovića

Kultura 17. sep 202110:072 komentara
Izvor: Foto: Fadil Šarki

Četrnaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE otvoren je sinoć u Leskovcu. Festival je počeo uručivanjem nagrade “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu - Goranu Markoviću. Nagradu je proslavljenom reditelju uručio njegov mlađi kolega i sin Živojina Pavlovića, Nenad Pavlović.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da uručim nagradu koja nosi ime mog oca, mom profesoru Goranu Markoviću, vrsnom autoru koji je u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio toliko ubedljiv trag da je to nemoguće opisati rečima”, kazao je Nenad Pavlović.

Zahvaljujući se na nagradi, Goran Marković je nakon višeminutnih ovacija publike rekao:

“Živojin Žika Pavlović je bio moj veliki uzor i u umetničkom i u moralnom pogledu. Bio je to jedan stameni, nerazrušiv čovek koji je pretrpeo razna iskušenja, a uvek je bio samo sa zamišljenim osmehom nad tim iskušenjima. Dobijao sam mnogo nagrada, ali ova je jedna od najvažnijih u mom životu”, priznao je Marković.

Foto: Fadil Šarki

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, organizatora LIFFE-a, zahvalila se publici koja je uz festival.

“Ovaj festival raste zahvaljujući vama, leskovačkoj publici koju smo iznedrili, kao i zahvaljujući našim divnim gostima. Festival je postao leskovački brend i zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, grada Leskovca i gradonačelnika koji 10 odsto gradskog budžeta izdvaja za kulturu, što je retkost”, ukazala je Sanja Conić.

Slovenački producent Aleš Pavlin, član novoformiranog Umetničkog saveta festivala, istakao je da rado dolazi na LIFFE već godinama a sada je doneo dobru vest iz Slovenije.

“Restauriran je film ‘Doviđenja u sledećem ratu’ Živojina Žike Pavlovića koji je sniman u Sloveniji. Nadam se da će premijera biti na sledećem LIFFE-u”, najavio je Pavlin.

Umetnički direktor festivala Darko Bajić kazao je da LIFFE nastavlja da širi svoj put.

“Ono što svi mi želimo jeste da ovo bude festival koji će se i dalje boriti za autorstvo, za slobodu autorstva, za slobodu izraza, za dobar film. Želimo da ovaj festival ide dalje i da napravimo jedan evropski, svetski festival. Zato i selekcija ‘Divlji film’ koju čine inovativni, hrabri filmovi.”

Četvrnaesti LIFFE je proglasio otvorenim reditelj Srđan Dragojević, nakon čega je prikazan njegov novi film “Nebesa”.

“Dirnut sam dočekom. Velika mi je čast da budem ovde. Ponosan sam što sam deo ove divne ekipe, fantastičnih ljudi koji su bili gosti LIFFE-a. Drago mi je da ste vi pretpremijerna publika mog novog filma ‘Nebesa’ koji u distribuciju kreće tek od novembra”, rekao je Dragojević.

Pre svečanog otvaranja LIFFE-a, u Narodnom muzeju u Leskovcu Goran Marković je otvorio izložbu “40 godina filma ‘Majstori, majstori’” koju je priredila Maja Medić, a na kojoj su izložene fotografije Radeta Samardžića sa snimanja kultnog filma, iz juna 1980.godine.

 

Komentari

Vaš komentar