Počeo Palićki festival, uručene nagrade Aleksandru Berčeku i Mileni Zupančič

Kultura 18. jul 202102:04 > 02:08 4 komentara
Foto: Ivica Vojnić

Svečanom ceremonijom na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 23. jula. Počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančič iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca.

Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Počasna nagrada za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančič iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Nagradu joj je uručila Mira Banjac.

Povodom prijema nagrade, ona je na svečanoj ceremoniji otvaranja izjavila: “Velika mi je čast za ovu nagradu, pogotovo jer sam je dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu”.

„Milena Zupančič nije gost… za nju sigurno mozemo da kažemo da je jugoslovenska glumica. Ona spada u sam vrh glumačke elite, ona je jedan veliki put ostavila iza sebe, možemo da kažemo da je ona velika glimica, naša glumica, jugoslovenska glumica“, rekla je Mira Banjac.

Nemački reditelj Kristijan Pecold, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca. Pecold je za svoje prvo filmsko ostvarenje, “The State I Am In” (2000), o par levičarskih terorista, osvajio Nemačku filmsku nagradu i nagradu za Najbolji film Hessischer. Za film “Barbara” (2012) na Berlinalu je osvojio nagradu za Najbolju režiju. Njegovo poslednje ostvarenje “Undine” prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Ber dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala evropskog filma Palić. Nagradu nemačkom reditelju uručio je Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić.

Kristijan Pecold je prilikom prijema nagrade izjavio: „Zaista sam počastvovan i uvek imam veliku tremu. Vidim ovde scenu iz šume u Istočnoj Nemačkoj, iz mog filma „Barbara“, ali ova šuma ovde je mnogo bolja“.

Foto: Ivica Vojnić

Srpskom glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca. Ovaj legendarni umetnik diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a glumio je u preko 120 filmova i predstava. Za kultnu ulogu Miška u filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu 1980. godine. U poslednjoj deceniji publika ga pamti po ulozi u filmu i seriji “Šešir profesora Koste Vujića”, bioskopskom hitu “Južni vetar”, seriji” “Državni službenik” i drugim ostvarenjima. Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo 2001. godine. Nagradu doajenu domaćeg glumišta uručio je Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

Aleksandar Berček je prilikom prijema nagrade izjavio: „Hvala puno što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren“.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoren je projekcijom filma „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. Proslavljena glumica nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog Guantanamo dnevnika objavljenog 2015. godine.

Drugog festivalskog dana, u nedelju 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Plavi cvijet” hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, a od 23h ostvarenje „Frans” Bruna Dumona. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti filmovi „Dečak” Vitalija Akimova (17h), “Đavo nema mira” Zefira Morelsa i Albana Mersijea (17:50) i „U ogledalu” Laile Pakalnine iz Letonije (19h).

U nedelju u 14:30 će u bioskopu Abazija na Paliću biti otvorena izložba „Kamerom kroz vreme – objektivi istorije”, kolekcije filmskih kamera koja je obeležila najveće trenutke filmske umetnosti, a u 16:30 u bioskopu Eurocinema u Subotici, zakazano je otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, posvećene filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Komentari (4)

Vidi sve komentare