Počeo Sofest, uručena nagrada Miri Banjac

TANJUG/ CEBEF/ ŽELJKO SINOBAD/

Filmski festival u Sopotu otvoren je sinoć, a besplatne projekcije 23 filma u takmičarskoj konkurenciji publika će moći da pogleda do zatvaranja manifestacije 17. jula. Ovo, 49. izdanje festivala održava se pod sloganom "U predvorju jubileja".

Festival je tradicionalno otvoren vatrometom i svečanim defileom fijakera sa filmskim ekipama ispred Centra za kulturu Sopot.

Biće prikazano u takmičarskom programu čak 23 domaća filma i četiri van konkurencije, čije su premijere bile u protekle dve godine, s obzirom da prošlog leta nije održan zbog pandemije korona virusa.

U žiriju festivala su Slobodan Skerlić, reditelj, Milan Nikodijević, producent i Jovan Marković, scenarista.

TANJUG/ CEBEF/ ZELJKO SINOBAD

Dodeljena je i nagrada „Statueta slobode“ za doprinos filmskoj umetnosti, glumici Miri Banjac, a ona je održala dirljiv govor za koji je nagrađena aplauzom prisutnih. Nagrada je posthumno dodeljena i montažerki Veri Baronijan.

Startu filmskog festivala Sofest prethodilo je otvaranje izložbe „Lica Mire Banjac“ Pozorišnog muzeja Vojvodine u Galeriji CZK Sopot autora Zorana Maksimovića.

U okviru ceremonije na platou ispred Centra za kulturu Sopot otkrivena je skulptura „Statua slobode“, velika replika „Statuete slobode“ (rad Miodraga Živkovića) koja se dodeljuje laureatima Sofesta.

Komentari (0)

Vidi sve komentare