Počinje regionalni filmski festival – zajednička ideja nade, saradnje, bliskosti

Kultura 08. apr 202114:10 > 15:56 0 komentara
Promo

Online izdanje regionalnog filmskog festivala, oko kojeg su se udružili Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma i Filmski festival Herceg Novi počinje sutra.

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba od 9. do 17. aprila zajedno, po izboru selektora ova četiri festivala, publici nude izbor filmova prikazanih od kojih su neki i nagrađeni na poslednjim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji, te dva restaurirana jugoslovenska klasika.

U programu je devet filmova – pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Philippa Yuryeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga; dva dokumentarna: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala devojčica” Sébastiena Lifshitza i dva jugoslovenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Jovan Marjanović, iz Sarajevo Film Festivala, jedan od predstavnika Mreže festivala Jadranske regije, rekao je da u vreme otkazivanja festivala i nemogućnosti da do publike dođu filmovi koji su bili u programima prošlogodišnjih Kanskog i Venecijanskog festivala kao i ovogodišnjeg festivala u Berlinu, regionalne festivale je ujedinila želja da publici omoguće pristup tim filmovima i da donesu najbolje od evropskog i svetskog filma.

„U srcu partnerstva naša četiri festivala jeste davanje što veće vidljivosti najkvalitetnijim evropskim i svetskim nezavisnim filmovima i njihovo prikazivanje u najkvalitetnijim mogućim uslovima, pa makar oni bili digitalni sada. Nadamo se da ćemo se što je pre moguće sresti s našom publikom na ovogodišnjim izdanjima festivala u zatvorenim i otvorenim, letnim kinima, a do tada – u vreme pandemije, straha i udaljavanja, kroz filmove donosimo zajedničku ideju nade, saradnje i bliskosti”, dodao je.

Milena Debeljković, iz Festivala autorskog filma, navela je da mreža festivala oko koje su se okupili, pored Beograda i Festivala autorskog filma, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival i Filmski festival Herceg Novi, dokaz je da i u ova teška vremena filmska industrija pronalazi način da se prilagodi i napreduje.

„Pogotovo kada je ugrožena egzistencija filmskih festivala koji se oslanjaju na fizička izdanja i publiku koja je navikla da posećuje bioskope. Upravo događaj koji smo zajedničkim snagama organizovali ima za cilj da poveže ne samo festivale, nego i publiku, a najbitnije od svega, ovo je tek prvi korak koji je ova mreža festivala napravila”, dodala je.

“U vreme kada su susreti publike i autora ograničeni, sretni smo što smo spajanjem s festivalima iz Mreže Jadranske regije donosimo publici neke od najzanimljivijih recentnih filmskih naslova iz celoga sveta, dva klasika kojima podsećamo na filmsko blago regije, kao i razgovore s autorima. Osim što je prva saradnja te vrste u regiji, Prolećno izdanje je uvod u naše celogodišnje aktivnosti koje će se nastaviti na sva četiri festivala koja tek treba da se održe u drugoj polovini godine”, kazao je Boris T. Matić, iz Zagreb Film Festivala.

Marija Perović, iz Filmskog festivala Herceg Novi, poručuje da je prvi zajednički regionalni filmski festival je prilika da se vide dobri i aktuelni filmovi, odabrani od strane više selektora, a ono što nju posebno raduje jeste prilika da se u novonastalom online festivalskom duhu pogledaju i istinski klasici autorskog filma jugoslovenske kinematografije.

„April će obeležiti virtuelna poseta filmskim festivalima u regionu koji neguju film kao umetnost, formiraju i održavaju publiku i filmsku kulturu, i pokreću pitanja i sumnje koje su
nam neophodne. Prolećno filmsko izdanje pravi je način da ne budete usamljeni i potražite sebi slične širom festivalske mape koji je u ime Filmskog festivala Herceg Novi kao neke od odabranih filmova izdvojio i naš selektor i reditelj Ivan Bakrač”, dodala je.

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je MEDIA Program Kreativne Evrope.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!