Počinje snimanje Zafranovićevog filma o stradanju naroda Kozare

Kultura 17. avg 202217:28 > 17:31 23 komentara
Lordan Zafranović
Izvor: N1

Reditelj Lordan Zafranović započeće 21. avgusta snimanje filma "Zlatni rez 42" o stradanju naroda Kozare u Drugom svetskom ratu po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine. Snimanje bi trebalo da traje godinu dana.

Pročitajte još:

Arsen Diklić je tekst „Deca Kozare“ napisao još 1986. godine, Zafranović ga je adaptirao i uveo nove scene, kako bi što vernije prikazao događaje iz leta 1942. godine, navodi se u saopštenju.

„Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim da zaustavim svako dalje zlo. Film je umetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi“, rekao je ranije Lordan Zafranović, tokom priprema za snimanje.

Očekuje se da će na prvoj klapi biti glumac Predrag Miki Manojlović, kojemu će se u kasnijim fazama snimanja pridružiti i Leon Lučev, američki glumac balkanskog porekla Džek Dimič, Irfan Mensur i drugi.

Scenografija se, po Zafranovićevom nacrtu, priprema na teritoriji Gradiške u BiH, a producenti su najavili da će glumačku postavu činiti glumci iz cele bivše Jugoslavije.

Reditelj Lordan Zfranović poručio je, najavljujući film, da on donosi važnu poruku – kako je „na našim prostorima“ moguć suživot.

„Kako se kaže – ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu“, naglasio je Zafranović.

Autorsku ekipu činiće više od 60 profesionalaca iz celog regiona, a projekt će se raditi u dva dela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Projekat je, između ostalih, podržao i Filmski centar Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare