Poklon kolekcija Vladimira Veličkovića u Salonu Muzeja grada Beograda

Kultura 30. jan 202316:261 komentar
Promo

Izložba „Vladimir Veličković – poklon kolekcija Muzeju grada Beograda“ biće otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda (Bulevar kralja Aleksandra 32) u sredu, 1. februara u 19 časova.

Povodom obeležavanja 120 godina Muzeja grada Beograda, prva u nizu aktivnosti je izložba „Vladimir Veličković – poklon kolekcija Muzeju grada Beograda“, koja ujedno nosi važnu poruku i za početak rada Muzeja i za njegovo trajanje, a to je – darivanje. Brojni legati, poklon kolekcije i pojedinačni pokloni umetnika, naučnika, kolekcionara i drugih ljubitelja kulture i umetnosti dragoceni su deo kolekcija koje Muzej baštini.

Muzeju grada Beograda 2021. godine povereno je na čuvanje, održavanje i staranje 28 umetničkih dela Vladimira Veličkovića. Ovaj vredan poklon obuhvata radove nastale u periodu od 1972. do 2009. koje je umetnik još za života namenio kao poklon Gradu Beogradu.

Reprezentativna dela Vladimira Veličkovića predstavljaju jednu od najznačajnijih donacija koje je Muzej grada Beograda dobio u prethodnom periodu. Reč je o dve monumentalne slike u tehnici ulje na platnu, dva crteža u tehnici akril na papiru i 24 serigrafije na papiru. Ova dela sada se prvi put zajedno izlažu kao celina, pružajući mogućnost uvida u različite faze stvaralačkog opusa ovog umetnika.

Radovi predstavljeni na izložbi u Salonu Muzeja grada Beograda, kao svedočanstvo o jednoj izuzetnoj umetničkoj ličnosti koja je ostavila prepoznatljiv trag na savremenoj umetničkoj sceni, čine vrednu kolekciju koja će nesumljivo predstavljati važan izvor za neka buduća likovna tumačenja umetničkog opusa Vladimira Veličkovića.

Izložba traje do 26. februara 2023.

Komentari

Vaš komentar