„Poligon“ u Gorjanima: Performans koji video-igre uvodi u realan prostor

Kultura 23. jun 202412:56 1 komentar
Poligon

U galeriji KCD “Reflektor”, u užičkom selu Gorjani, sinoć su održani pop-up izložba i performans autora Nadežde Pavlović i Darka Kačamakovića, pod nazivom “Poligon”.

“Poligon” čine umetnički radovi koji preispituju odnos između stvarnog i imaginarnog, virutelnog i fizičkog i njihovo međusobno preplitanje.

Poligon

Nadežda uvodi prostor iz video-igre u realan prostor konstruišući instalaciju nalik onoj u video igri – galerija postaje poligon (simulacija) u kojoj je i publika deo igre. Sam rad u video-igri je poslužio kao skica koja postaje rad u fizičkoj stvarnosti. Ljudsko prisustvo u radu biva simuluacija realnosti, a ne sama realnost. Kretanjem i učešćem u radovima publika biva izvođač.

Poligon

Telo umetnika, Darka, u trosatnom performansu potenciralo je na drugom stanju svesti prisutnog tela i na ono što se dešava sada i ovde. Ono je „trauma“ onoga što se prikazuje u video radu “Cruising” koji pobudjuje potrebu za posmatranjem, požudom i dovodi publiku u kontekst voajera. Radovi su u službi izmeštanja posmatrača iz klasičnih standarda posmatranja umetničke izložbe. Performativni čin se doživljava kao istraživački proces koji se dovršava samim izvođenjem i učešćem publike u toj izvedbi.

Poligon

Nadežda Pavlović, rodjena 1996. godine u Užicu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odseku za slikarstvo, crtrž, fotografiju i intermedijalnu umetnost 2021. Dobila je nagradu za najboljeg diplomiranog studenta akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Master studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, na smeru Novi mediji.

Poligon

Darko Kačamaković (1997) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, na odseku za slikarstvo, crtež, fotografiju i multimedijalnu umetnost. Godine 2019. pogadja masterklas Marine Abramović. Master studije upisuje na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, odsek Novi mediji. Dobitnik je nagrade za najboljeg studenta na Katerdi za slikarstvo, crtež, fotografiju i multimedijalnu umetnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare