Posle filharmoničara, i muzičari Opere SNP-a sa pozornice o lošim uslovima rada

Kultura 16. feb 202416:04 10 komentara
Printscreen

Nakon Beogradske filharmonije, i muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta počeli su predstavu pismom javnosti o uslovima u kojima rade, pozivajući i ostale kolege da im se pridruže.

Oni su se, uoči izvođenja opere „Seviljski berberin“ u utorak, u SNP-u obratili publici pismom. Između ostalog, naveli su da trenutna zarada koju primaju kao članovi orkestra znatno zaostaje u odnosu na republički prosek, da zgrada u kojoj rade nije adekvatno održavana, da nemaju kiseonika, da nemaju mogućnost da angažuju gostujuće dirigente i soliste…

„Ovo nije samo naša borba, već borba za integritet i ugled naše kulturne institucije i celokupne umetničke zajednice. Ovom prilikom pozivamo i druge umetnike iz našeg teatra, soliste, hor, baletske i dramske umetnike da stanu uz nas“, saopštili su muzičari.

Nakon obraćanja, umetnici su dobili ogroman aplauz od publike.

Povodom ovog obraćanja muzičara odmah je reagovao i Željko Andrić, direktor Opere SNP-a, nabrajajući velika ulaganja u rad ovog teatra.

Kako je naveo u saopštenju za javnost u Srpskom narodnom pozorištu u toku je tender za nabavku novih instrumenata, vredan više od 100.000 evra. Andrić je istakao i da je u poslednje tri godine Pokrajinska vlada investirala više od pet miliona evra u unapređenje rada SNP-a.

„Zahvaljujući objektivnom sagledavanju znaaja SNP-a za nacionalnu kulturu, naš budžet je najveći u novijoj istoriji. Prošle godine je dostigao 1,25 milijardi dinara, odnosno 10 miliona evra. Osim toga, u poslednje tri godine realizovane su kapitalne investicije vredne 514,7 miliona dinara. Otpočeta je kompletna rekosntrukcija klimatizacije i ventilacije koja se sprovodi u tri faze i koja će biti završena do kraja godine. Zamenjena je kompletna audio-vizuelna oprema na sceni ‘Jovan Đorđević’ i ugrađena je rotacija za promenu kulisa na sceni. Na sceni ‘Pera Dobrinović’ sanirana je scenska mehanika i sistemi rasvete i ozvučenja. Očišćena je fasada na celom objektu, prvi put nakon izgradnje“, istakao je Andrić.

Nastavio je, direktor Opere u svom pismu nabrajanje uspeha, uključujući i 1.588 predstava u poslednjih osam godina. Za njega je, naveo je Andrić, najvažnija činjenica da su uložena značajna sredstva za nabavku instrumenata.

„Prošle i ove godine izdvojeno je 23,4 miliona dinara, odnosno 200 hiljada evra. U 2023. kupljene su dve violine sa gudalima i koferima, dva kontrabasa sa futrolama i harfa, kao i nove stolice za ceo orkestar vredne 30.000 evra. Od ponedeljka je otvoren tender za nabavku još dve violine i gudala za sve violine i viole, uz obećanje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu da će u toku godine izdvojiti još sredstava za nove instrumente. Ideja je da u što kraćem roku kupimo nove instrumente za ceo orkestar. Osim toga, ceneći svoj status najstarijeg profesionalnog nacionalnog teatra i ceneći vrhunski profesionalizam umetničkih ansambala i svih zaposlenih, Srpsko narodno pozorište je pre nekoliko meseci pokrenulo razgovore na najvišem državnom nivou o mogućnosti uvećanja zarada i broja zaposlenih“, istakao je Andrić i dodao da je Vlada Srbije afirmativno reagovala na izneti predlog.

Kako je dalje naveo Andrić, on je lično vodio razgovore sa ljudima na najodgovornijim pozicijama.

„Na najveće razumevanje smo naišli u kabinetu predsednika Republike. Podršku smo dobili i od predsednice Vlade, Ministarstva kulture, Ministarstva finansija i Pokrajinske vlade i zajedno smo se usaglasili da iznađemo modalitete koji bi doveli do unapređenja položaja umetnika i zaposlenih u najstarijoj profesionalnoj pozorišnoj kući u Srbiji. Pošto je zbog izbora aktuelna Vlada u tehničkom mandatu, razgovore ćemo nastaviti nakon formiranja nove Vlade Srbije. Srpsko narodno pozorište uvažava mišljenje svojih zaposlenih i nastavićemo da radimo na daljem unapređenju programskih i umetničkih potencijala i materijalnog statusa svih zaposlenih koji visokim nivoom profesionalizma obezbeđuju izuzetan kvalitet realizovanih programa“, naglasio je direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, i dodao da je samo za vreme njegovog mandata, dakle od marta do decembra 2023, zaposleno 24 nova radnika.

Ministarstvo kulture prethodno je reagovalo na protest Beogradske filharmonije, navodeći da je rešavanje njihovih problema u toku.

Ministarka kulture je izjavila da ju je pogodio apel muzičara zato što su i Ministarstvo i ona lično „mnogo truda i rada uložili u resor kulture i rad Filharmonije“.

Rekla je da plate u kulturi jesu male, ali postoji radna grupa koja radi na nalaženju rešenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare