Povlačenje filmova izazvalo buru pred sam početak festivala u Vrnjačkoj Banji

Kultura 10. avg 202223:22 5 komentara

Autori i producenti filmova “Mrak”, “Usekovanje” i “Nije loše biti čovek” povukli su svoje filmove iz takmičarskog programa 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji jer smatraju uvredljivim da svoja ostvarenja predstave publici u terminu od 16 sati, i to u bioskopu umesto na Letnjoj pozornici. Dok producenti planiraju da zbog ovog slučaja pokrenu inicijativu kod Ministarstva kulture, organizatori kažu da mogu da podnesu tužbe zbog povlačenja filmova.

U istoriji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji nije se dogodilo da čak tri filma budu povučena iz takmičarskog programa. I to samo nekoliko dana pred početak festivala. Razlog je taj jer su organizatori odlučili da ove filmove prikažu u bioskopu i to u terminu od 16 časova.

Pri tom, radi se o fimovima koje su snimili veoma iskusni producenti i scenaristi. Prvo je to učinio Dušan Milić reditelj filma “Mrak”, zatim Zoran Janković, producent filma “Usekovanje”. Na kraju je to učinio i Dušan Kovačević, scenarista i reditelj filma “Nije loše biti čovek”.

Milan Nikodijević, scenarista, nekadašnji direktor Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji kaže za N1 da mu se ne dopada to što su producenti i autori povukli svoje filmove sa festivala. Kaže da ako su se već prijavili, onda treba da prihvate pravila festivala.

„Festival ima sva moralna prava, kao i zakonska i po svom statutu, da napravi program. Napravili su ga tako kako jesu, i filmovi su stavljeni u termine, za koje je umetničko veće smatralo da su adekvatni za njih“, kaže Nikodijević.

„Ja sam svakako uz umetnike, i uvek stojim uz svoj esnaf. Šta god da je, niko ko proizvede umetničko delo, ne bi izmišljao nešto da se to ne prikaže. Mi radimo za publiku“, kaže za N1 glumica Nada Blam.

Glavna primedba producenata koji su odlučili da povuku svoje filmove bila je zbog toga jer se oni neće prikazati na Letnjoj pozornici. Ali, prema rečima organizatora, osam filmova je maksimalan broj koji se publici može može prikazati u vrnjačkom amfiteatru.

Jedna od primedbi producenata odnosila se i na najavu tužbi protiv njih, zato što su povukli filmove.

„Iznešeno je iz konteksta mog intervjua da sam ja bukvalno rekao da ću da tužim. Samo je pomenuto da treba razjasniti član zakona o kinematografiji, i ko bi dobio spor ako bi tužio“, rekao je Saša Milenković, direktor Kulturnog centra u Vrnjačkoj Banji.

Organizatori festivala smatraju da u članu Zakona o kinematografiji stoji da svi filmovi koji su finansirani sredstvima Filmskog centra Srbije, ako su izabrani za manifestacije od nacionalnih interesa kakav je festival u Vrnjačkoj Banji, moraju se dati besplatno.

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, 46. po redu, održava od 12. do 16. avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare