Povodom Dana Narodnog muzeja otvorena izložba ikona

Kultura 10. maj 202121:41 0 komentara
Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je, povodom 177. godišnjice osnivanja Narodnog muzeja, izložbu "Pod zlatnim i plavim nebom. Ikone grčkih majstora od 15. do 19.veka".

Tom prilikom poručila je da je od velike važnosti da muzeji i galerije budu aktivni u osmišljavanju programa, izložbi i sadržaja koji će privući što veći broj publike, pa i one koja nije redovni posetilac ovakvih događaja.

„Upravo je ova jedna od onih izložbi za koju nema sumnje da će zainteresovati i stručne krugove i takozvane ‘obične’ posetioce“, ocenila je Gojković.

Kako je saopšteno iz ministarstva, ona je dodala da Narodni muzej nije samo čuvar vrednog kulturnog nasledja, već i institucija u kojoj možemo mnogo da naučimo o tome kako su se kultura i svakodnevni život prožimali i uticali jedno na drugo.

Govoreći o izložbi, ministarka kulture i informisanja je podsetila da su ikone oduvek bile poštovane i cenjene i imale poseban status u pravoslavnom svetu.

Gojković je ocenila da ikone koje su predstavljene na izložbi autorke Branke Ivanić, pored svoje velike umetničke vrednosti, svojom istorijom i mestima na kojima su stvarane daju jednu širu umetničku, istorijsku i sociološku sliku toga razdoblja.

„Promene koje su se dešavale na političkom planu, a pre svega pad Vizantije, na sreću čovečanstva nisu značile i prestanak grčke škole ikonopisanja. Ona je nastavila da živi, najviše zahvaljujući brojnim grčkim kolonijama u Mletačkoj Republici, ali i u Osmanskom carstvu“, podsetila je Gojković.

Ministarka je uverena sam da će izložba ikona naići na dobar odjek i biti upamćena po svojoj vrednosti i po broju posetilaca, navedeno je u sapštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!