Predstavnici „Boška Buhe“ idu u Vladu na sastanak s Brnabić

Kultura 23. mar 202309:21 15 komentara
Tanjug/ Sava Radovanović

Predstavnici Pozorišta "Boško Buha", na čelu sa direktorom Igorom Bojovićem, danas će se u Vladi Srbije sastati s premijerkom Anom Brnabić kako bi pokušali da se izbore da taj teatar ostane na trenutnoj adresi na Trgu Republike, objavile su "Večernje novosti".

Pročitajte još:

Najavljeno je da Grad Beograd planira izmeštanje pozorišta na Savski trg, čemu su se članovi pozorišta suprotstavili tvrdeći da ne žele da se sele iz grade u kojoj su od osnivanja, a da će rado prihvatiti ako gradske vlasti žele da naprave gostujuću scenu na drugoj lokaciji gde bi igrali manje predstave.

Bojović je za „Večernje novosti“ rekao da je iza tog teatra duga tradicija i da ni sami Beograđani ne žele izmeštanje pozorišta, jer su navikli da imaju pozorište za decu u centru grada.

Dugogodišnji reditelj i umetnički direktor „Buhe“ Milan Karadžić kazao je da je veoma važno što su uprava i članovi pozorišta digli glas protesta, „jer je iza osam godina čekanja da se nešto desi“.

„Za to vreme završena je obnova svih beogradskih pozorišta Ateljea 212, Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Terazije“, istakao je Karadžić.

On je podsetio kako je sve počelo rekavši da se tokom igranja „Petra Pana“ na sceni „Buhe“ zapalila instalacija u sali koja je bila puna dece, zbog čega je publika morala biti evakuisana, a potom je pozorište zatvoreno zbog dotrajalih instalacija.

Predsednik Upravnog odbora Raša Dinulović naglasio je da zgrada na Savskom trgu, koja je predviđena za pozorište, nema odgovarajuće uslove za potrebe „Buhe“.

Mreža za restituciju i predsednik njene područne jedinice u Beogradu Dragan Đokić najavio je da će zatražiti podatke o tome postoji li zahtev za povraćaj eventualnim starim vlasnicima delova palate „Reunin“ na Trgu republike.

Komentari (15)

Vidi sve komentare