Premijera „Kao i sve slobodne djevojke“ u Ateljeu 212

Boško Đorđević

Premijera predstave "Kao i sve slobodne djevojke" autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić biće održana u Ateljeu 212 na sceni Mira Trailović, 21. oktobra, najavilo je to pozorište.

Ovo je treći komad Tanje Šljivar (nakon Pošto pašteta i Režim ljubavi) koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad Kao i sve slobodne djevojke je praizvedbu imao u Dojčes Teatru u Berlinu, a između ostalog je javno čitan i izvođen pored Nemačke, u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama, te Hrvatskoj, Austriji, Italiji…

Kao i sve slobodne djevojke je prva predstava jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona Selme Spahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahić režira neki tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavili na scenu komad Grebanje ili kako se ubila moja baka.

U predstavi Kao i sve slobodne djevojke igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo, Marko Grabež, Marija Aleksić, Vera Jovanović.

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević.

Kao i sve slobodne djevojke je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Šljivar u ovim tekstom daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a sama iskustva ovih subjekata su neretko interpretirana i obrađene iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte. Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

Ovo je treća premijera u sezoni 2022/2023. u Ateljeu 212, nakon Drame o kraju sveta Olge Dimitrijević, te Čiste kuće Sare Rul u režiji Andreje Pjević.