Preminula Karla Frači, jedna od najvećih balerina 20. veka

Kultura 27. maj 202113:16 > 13:17 2 komentara
Printscreen / Youtube

Jedna od najvećih balerina 20. veka, Italijanka Karla Frači (Carla Fracci) umrla je danas u 85. godini u Milanu, saopštila je Skala.

Milanska skala je u saopštenju navela da „pozorište, grad i igra ostaju bez istorijske, legendarne ličnosti koja je ostavila veoma snažan pečat i pružila fundamentalni doprinos prestižu italijanske kulture u svetu“.

„Najveća. Božanska i večna. Puna ljubavi prema igri, novim projektima, idejama za ceo život, sa entuzijazmom mlade žene od dvadeset godina“, napisao je na Tviteru ministar kulture Dario Frančeskini odajući time poštu balerini koja je igrala sa najvećim igračima 20. veka, od Rudolfa Nurejeva do Mihaila Barišnjikova.

U Italiji poznata kao „Frači“ (La Fracci), ta elegantna brineta, uvek obučena u belo, tokom karijere igrala je više od 200 likova, postala je zvezda Milanske skale 1958. godine.

Sa devet godina je primljena u baletsku školu Skale gde uči od Vere Volkove, a 1954. dobija angažman u Skali. Medjutim, 1963. odlazi nezadovoljna angažmanom i zaradom tako da počinje nezavisnu karijeru.

Sedamdesetih godina prošlog veka njeni nastupi na festivalu u Veroni naišli su na ogroman uspeh.

Karla Frači je bila na čelu baleta u Veroni od 1995. do 1997, a potom i baleta Opere u Rimu 2002.

Imenovana je 2004. godine za ambasadorku dobre volje Organizacije UN za hranu i poljoprivredu. Karla Frači je boravila 2015. u Beogradu kada je otvorila 12. Beogradski festival igre.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare