Preminula Mirjana Popović Senaši, nekadašnja primabalerina SNP

Kultura 03. feb 202115:44 0 komentara
Srpsko narodno pozorište/Arhiv

Mirjana Popović Senaši, nekadašnja primabalerina Srpskog narodnog pozorišta i dugogodišnja profesorka klasičnog baleta u SAD, umrla je u 86. godini, saopštilo je SNP.

Rođena je u Beogradu 17. oktobra 1935. godine, završila je Srednju baletsku školu „Lujo Davičo“, u Baletskom ansamblu SNP je bila od 1953. do 1957, kada je prešla u Narodno pozorište u Beogradu, u kojem je radila kao pedagog, repetitor i asistent koreografa.

Ponovo je angažovana u SNP od 1962. do 1970, kao solistkinja.

Zatim se odselila u SAD, gde je radila kao profesorka baleta i direktorka Plesnog odseka (Dance Department) koledža Birmingham Souther Colledge u Alabami.

Prvi put je u solističkoj ulozi nastupila 1954, kao Liza u viziji u Frančeski da Rimini.

Tokom karijere igrala je uloge – Svanilda (Kopelija), Odilija, Odeta (Labudovo jezero), Suzan (Lopov Gaspar), Marija (Bahčisarajska fontana), Dadilja, Krčmarica (Romeo i Julija), Osa (Paukova gozba), Đavolica (Đavo u selu), Vila jeseni, Španjolka (Pepeljuga), Zlato (Demon zlata), Mirta, Žizela (Žizela), Kitri (Don Kihot).

U svojoj igri sjedinila je lepotu, nežnost i raspevanost lirske igračice sa jarkim temperamentom karakterne, ispoljavajući u oba slučaja svoju virtuoznu tehniku, a kod novosadske publike uživala izuzetnu popularnost, saopštilo je SNP.

Suprug joj je bio koncertmajstor SNP Karlo Senaši.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!