Preminula slikarka Fransoaz Žilo, jedina žena koja je ostavila Pikasa

Kultura 06. jun 202322:50 7 komentara
fransoaz žilo
Profimedia/Keystone Pictures USA/Zuma Press

Fransoaz Žilo, slikarka, književnica i velika Pikasova muza i dugogodišnja ljubav, preminula je danas u 101. godini u bolnici na Menhetnu.

Vest o njenoj smrti potvrdila je njena ćerka Aurelija Engel, koja je rekla da je Žilo nedavno imala problema sa srcem i plućima.

Čuvenog slikara upoznala je za vreme okupacije – njoj je bila 21, a on je bio 40 godina stariji. Iako se nikada nisu venčali, imali su dvoje dece – sin Klod i kćerka Paloma. Za vreme njihove veze, zakonita žena Olga ju je često uznemiravala i fizički napadala.

Pikasove slike iz tog vremena najčešće su fokusirane na porodični život, a na mnogim ju je prikazivao kao majku, nezainteresovanu za decu koja se igraju oko nje.

I danas je kultna fotografija iz vremena kad je bila Pikasova muza, na kojoj je on štiti i zaklanja velikim suncobranom na plaži južne Francuske, ali Fransoaz se posle deset godina veze ipak osmelila da iskorači iz tog zaklona.

Povezane vesti

Fransoaz je bila jedina žena koja je napustila egocentričnog genija, a svoju desetogodišnju vezu s njim do detalja je opisala u knjizi „Život sa Pikasom“ koja je objavljena 1964. godine i po kojoj je snimljen film „Preživeti Pikasa“ s Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi.

Pikaso je pokušao da je spreči da objavi te memoare, da bi kasnije, osećajući da ga je izdala, do kraja života je odbijao da vidi svoju decu. Ona se preudala, postigla uspešnu slikarsku karijeru, objavljivala romane i radila kao učiteljica.

Bez obzira na ovu slavnu aferu, po kojoj je verovatno najpoznatija u javnosti, njeni umetnički radovi izloženi su u više od deset muzeja, uključujući Metropoliten, Muzej Moma i Centar Pompidu u Parizu i potražnja za njima, kao i njihove cene, u konstantnom su porastu.

Jedna njena slika pre dve godine je prodata u Sotbiju za milion i trista hiljada dolara.