Preminuo Era Milivojević, jedan od pionira konceptualne umetnosti u Srbiji

Kultura 17. mar 202119:16 > 20:28 7 komentara
Printscreen

Istaknuti umetnik Slobodan Era Milivojević, jedan od pionira konceptualne umetnosti u Srbiji i Jugoslaviji, preminuo je u Beogradu u 77. godini, potvrdile su njegove kolege za N1.

Milivojević je već duže vreme imao je srčane probleme, pa se pretpostavlja da je to uzrok smrti, koja je konstatovana danas, prenosi Seecult.

Milivojević je početkom 70-ih godina 20. veka bio jedan od prvih umetnika performansa u Beogradu i regionu uopšte. Tih godina delovao je u okviru neformalne Grupe šestoro umetnika, okupljenih oko Studentskog kulturnog centra u Beogradu, u kojoj su bili i Marina Abramović, Zoran Popović, Dragoljub Raša Todosijević, Neša Paripović i Gergelj Urkom.

Kao jedan od glavnih protagonista nove umetničke prakse, pronalazio je svoj izraz u performansu, slici, kolažu, foto i video instalacijama.

Njegova umetnička praksa definisana je najčešće terminima “dematerijalizacija umetničkog dela” i “ponašanje umetnikovog subjekta”.

Milivojević je poslednji put učestvovao na nekoj izložbi u decembru 2020. godine – na Jesenjoj izložbi ULUS-a u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”. Učestvovao na izložbi “Upleteni” slikom “Aždaja ubija Svetog Đorđa”, koju je napravio za vreme karantina, odnosno vanrednog stanja, kada nije mogao da izlazi, kao i svi drugi stariji od 65 godina.

Prethodno je učestvovao na 19. Bijenalu umetnosti u Pančevu “Smrt umetnosti, živela umetnost!”, ali zbog zdravstvenih razloga nije mogao da dođe na otvaranje 31. oktobra 2020, na kojem je trebalo da izvede performans “Antislika”.

Rođen 1944. godine u Užicu, Milivojević je diplomirаo 1965. godine nа Školi zа primenjenu umetnost u Novom Sаdu, a zatim na Akаdemiji likovnih umetnosti u Beogrаdu 1971, nа Odseku zа slikаrstvo, u klаsi prof. Stojаnа Ćelićа.

Dobitnik je više nаgrаdа, među kojima su Nagrada grada Beograda za 2005. godinu i nagrada 39. Oktobarskog salona (1998).

Radovi Milivojevića nаlаze se u Muzeju sаvremene umetnosti u Beogrаdu, Muzeju grаdа Beogrаdа, Muzeju sаvremene umetnosti Republike Srpske u Bаnjаluci, kаo i u mnogim privаtnim kolekcijаmа.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare