Preminuo glumac Vladan Živković, omiljeni epizodista

Kultura 05. jan 202213:21 > 13:36 8 komentara
Printscreen

Poznati filmski i televizijski glumac Vladan Živković, dugogodišnji predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, preminuo je 4. januara u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 81. godini, saopštila je Jugoslovenska kinoteka.

Vladan Živković je rođen 15. decembra 1941. godine u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi u amaterskom pozorištu „Кrsmanac“, gde ga je zapazio reditelj Živojin Pavlović. Tako je još kao student debitovao na velikom platnu ulogom Bubrega u kultnom filmu „Кad budem mrtav i beo“ (1967).

Po završetku studija dobio je stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, ali nije dugo ostao u teatru, već se posvetio filmu.

U karijeri dužoj od pola veka igrao je u gotovo 150 filmskih i televizijskih ostvarenja i stekao status jednog od najboljih epizodista srpske kinematografije.

Neke od najupečatljivijih uloga kreirao je u filmovima „Doručak sa đavolom“, „Balkanski špijun“, „Tri karte za Holivud“, „Prvi put sa ocem na jutrenje“, „Crni bombarder“, „Montevideo, Bog te video!“… Poslednji put na velikom ekranu pojavio se prošle, 2021. godine u filmu „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića.

Кao predsednik strukovnog udruženja Vladan Živković je dao značajan doprinos organizovanju tradicionalnog glumačkog festivala Filmski susreti u Nišu.

Komentari (8)

Vidi sve komentare