Preminuo japanski nobelovac Kenzaburo Oe

Kultura 13. mar 202310:08 komentar
Reuters/Yuriko Nakao/File Photo

Japanski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kenzaburo Oe preminuo je u 89. godini.

Oe, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1994. godine, bio je poznat i kao zagovornik japanskog pacifističkog ustava i borac protiv nuklearne energije, piše japanska agencija Kjodo, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Oe je bio jedan od najznačajnijih japanskih književnih stvaralaca u periodu posle Drugog svetskog rata. Njegova dela se bave političkim, društvenim i filozofskim temama, poput nuklearnog oružja, neuklapanja u društvo i egzistencijalizma, podseća Nova.rs.

U romanu „Jednostavan život“ iz 1990. bavio se temom dece sa invaliditetom u porodici, pošto je i sam imao sina sa invaliditetom.

Jedan od njegovih najpoznatijih romana je „Tihi krik“ iz 1967. godine, delo koje prepliće mitove i istoriju šumskih sela sa savremenim dobom.

Posle njegove Nobelove nagrade, usledio je Japanski orden za kulturu, ali je on odbio da ga primi jer ga je dodelio car i rekao je da ne priznaje nikakav autoritet i nijednu vrednost višu od demokratije.

Uvek pacifista, Oe je postao još glasniji kritičar posle nuklearne nesreće u Fukušimi 2011. godine, rekavši da Japan ima „svetu dužnost“ da se odrekne nuklearne energije, na isti način na koji se odrekao rata po svom ustavu. Godine 2013. organizovao je antinuklearni skup u Tokiju, a 2015. pridružio se hiljadama u protestu protiv Abeovih poteza da dozvoli japanskim trupama da se bore u inostranstvu.