Preminuo Rajko Petrov Nogo

Kultura 28. nov 202209:56 > 11:23 17 komentara
Rajko Petrov Nogo
printscreen/RTRS

Pesnik, esejista, književni kritičar i član Udruženja književnika Srbije Rajko Petrov Nogo preminuo je jutros u 77. godini, objavio je portal Večernjih novosti.

Nogo je rođen rođen u Zagorju, u Hercegovini, školovao se u Sarajevu, gde je diplomirao Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Iz Sarajeva u Beograd preselio se 1982. godine, a od 2000. godine predaje poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine.

Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. godine predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Član je prvog saziva Senata Republike Srpske od 1997, a ponovo je izabran 9. aprila 2009. godine.

Dobitnik je 23 nagrade, a do kraja 2007. godine objavio je 52 knjige.

Vučić: Uvek uz svoj narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom smrti Rajka Petrova Noga, izrazio saučešće njegovoj porodici, prijateljima i poštovaocima.

Vučić je u telegramu saučešća naveo da je Petrov Nogo uvek bio uz svoj narod, prenela je pres služba predsednika Srbije.

„Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda, kao večita arhetipska iskra slobodarstva i heroizma koja će nastaviti da inspiriše i buduće naraštaje“, napisao je on.

Naveo je da je narod zapadno od Drine, „uvek imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči“.

„Potekao sa krša koji pamti najkrvaviji period naše istorije u 20. veku, Rajko Petrov je taj iskonski naboj srpskog prkosa i opstanka na jedinstven način pretočio u brojne književne forme“, naveo je on.

Prema Vučićevim rečima, njegova percepcija stvarnosti „kao odraza nikada zaceljenih rana prošlosti“, verno je odslikavala etos i karakter, ideale i nacionalne zanose, svu dubinu patnje i praštanja, ali i uzdizanje nakon padova i razočaranja, poraza i bola.

„I upravo je taj epski naboj, tako moćan u njegovom pesničkom izrazu, bio podstrek našem narodu u najtežim trenucima, kojih je bilo tako mnogo u savremenoj istoriji“, napisao je on.

Gojković: Rajko Petrov Nogo ostavio prepoznatljiv pečat u srpskoj poeziji

Ministarka kulture Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti srpskog pesnika i člana Udruženja književnika Srbije Rajka Petrova Noga.

Gojković je u telegramu napisala da je Nogo svojom poezijom i bogatim stvaralačkim opusom ostavio prepoznatljiv pečat u savremenoj srpskoj poeziji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

„Pamtićemo ga kao pesnika koji je svojim stihovima, prožetim dubokom nacionalnom emocijom, oslikavao težinu patnje i stradanja srpskog naroda, a istovremeno autentičnim i upečatljivim pesničkim izrazom budio nadu, svedočeći o jednom vremenu i prilikama“, navela je Gojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare