Preminuo strip umetnik Goran Đukić Gorski

Kultura 11. maj 202116:35 > 16:41 3 komentara
goran đukić gorski
Wikipedia/Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS)

Strip umetnik i ilustrator Goran Đukić Gorski, najpoznatiji po serijalu stripova o Tarzanu, preminuo je u 65. godini, u Novom Sadu. Rođen je u Sarajevu, a od 1970. godine je živeo u Novom Sadu.

Poznat je bio i po ilustracijama za „Politikin zabavnik“, kao i po stripovima i filmskim konceptima za američke kompanije. Gorski je bio deo strip ekipe izdvačke kuće „Dnevnik“ u vreme Jugoslavije.

Radio je stripove „Bufalo Bil“, „Legija besmrtnih“, „Veliki i mali“, a za izdavačku kuću „Forum – Marketprint“ uradio je više od 10 epizoda o Tarzanu, koje su objavljene u nekoliko zemalja.

Tokom devedesetih realizovao je dvadesetak horora i magijskih stripova za nemačkog izdavača „Bastei Verlag“.

Pod pseudonimom George Dove radio je za „Malibu Comics“ na stripovima „Prototype“, „The Solution“ i „Ultraverse Year Zero: The Death Of The Squad“, a uradio je i epizodu stripa „Ghost“.

Povodom dvestogodišnjice Drugog srpskog ustanka ilustrovao je jedinstvenu strip izložbu „Evo mene, eto vas: Sećanja kneza Miloša na Drugi srpski ustanak“.

Goran Đukić Gorski bio je i član-utemeljitelj Udruženja stripskih umetnika Srbije, koje mu je organizovalo samostalnu izložbu 2011. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare