Preminuo umetnik Kosta Bunuševac

Kultura 09. sep 202112:30 > 13:39 3 komentara
Youtube / TVStudioB / Willimon

Član slikarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) Kosta Bunuševac umro je u 73. godini, u sredu 8. septembra, objavio je ULUS.

Bunuševac je ostvario brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a bio je multimedijalno orijentisan kroz teatar, dizajn, marketing, pronalazaštvo, muziku, arhitekturu, glumu na filmu, pozorištu i na televiziji, prenosi Nova.rs.

Radio je kao profesor na Akademiji lepih umetnosti, od 1999-2007, idejni je tvorac nagrađenih TV emisija „Beograd noću“ i „Oliver Mandić šou“, a javnost ga poznaje i kao Super Ridžu, omiljenog lika iz filma „Kako je propao rokenrol“.

Prvim crtežima na studijima večernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista, unutar male grupe ezoterika, Bunuševac je objavio svoju likovnu moć, naveo je ULUS.

Krajnja ponesenost, ushićenost kojom vlada strog, gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obeležili su njegov rad od prvih dana.

Bunuševac slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, demijurg, „one man šou“, uz još dve tri ličnosti, bio je centar svih, ne samo „andergraund“ okupljanja vertikalnog Beograda 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.

Taj duh je sazrevao u spektakularnim izazovima i iluminacijama Koste Bunuševca, ističe udruženje.

Kosta Bunuševac rođen je 1948. u Splitu, u tadašnjoj Jugoslaviji, a završio je odsek slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1971, u klasi prof. Stojana Ćelića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare