Profesor iz Nemačke pronašao neobjavljena Hegelova dela

Kultura 29. nov 202213:203 komentara
Hegel
Izvor: Youtube/screenshot/ The School of Life

Profesor nemačkog Univerziteta "Fridrih Šiler" Klaus Fiveg pronašao je više od 4.000 strana do sada neobjavljenih lekcija čuvenog nemačkog filozofa Georga Vilhelma Fridriha Hegela.

Fiveg, biograf koji istražuje život i delo Hegela, pronašao je ranije nedokumentovane lekcije koje bi mogle da promene percepciju o jednoj od vodećih figura moderne zapadne filozofije.

Zapisi su pronađeni u biblioteci Nadbiskupije minhenske i frajzinške.

„Otkriće se može uporediti sa pronalaženjem novih dela Ludviga van Betovena ili ranije neviđenom slikom Džona Konstabla“, izjavio je Fiveg.

Fiveg je rekao da prvo čitanje beleški ukazuje na novo razumevanje načina na koji je Hegel formirao svoje uticajne ideje o estetici i filozofiju o lepoti i umetnosti, te kako je analizirao dela Viljema Šekspira radi razvijanja svojih ideja.

Smatra se da je lekcije zapisao Fridrih Vilhelm Karove, jedan od prvih studenata Univerziteta u Hajdelbergu, kojeg je učio Hegel dok je predavao na tom univerzitetu od 1816. do 1818. godine.

Hegelova dela i ideje čuveni su po teškoći razumevanja. Britanski filozof Bertrand Rasel opisao je Hegela kao „najtežeg za razumevanje među najvećim filozofima“, a Fiveg se nada da će novi dokumenti možda doneti jasniju sliku.

Tim međunarodnih stručnjaka sastaviće zapise u jednu ediciju. Tim će predvoditi Fiveg i Kristijan Ilijes, profesor filozifije na Univerzitetu u Bambergu, javio je britanski list „Gardijan“.

Fivegovo otkriće je verovatno najveće te vrste ikada.

Iako je proučavanje materijala tek počelo, već je pronađeno nešto vrlo značajno, a to je prepiska jedne od prvih Hegelovih lekcija o estetici.

Komentari

Vaš komentar