Projekat iz Srbije među dobitnicima Evropske nagrade za kulturno nasleđe

Kultura 25. maj 202112:56
Izvor: Heritage Hubs / Centar za urbani razvoj

Evropska komisija i Evropa Nostra danas su objavile ovogodišnje dobitnike Evropske nagrade za kulturno nasleđe, a među njima je i projekat "Heritage Hubs" Centra za urbani razvoj iz Srbije.

Evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabrijel u obrazloženju odluke Evropske komisije i Evrope Nostre navela je da su dobitnici nagrade „ambasadori lepote evropskog nasleđa, bila to tradicija i znanje, zadivljujuća arhitektura ili način na koji nasleđe može da poveže zajednice i generacije“, saopštio je Centar za urbani razvoj.

Kao projekat realizovan u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, Heritage Hubs je okupio mlade ljude uzrasta od 10 do 16 godina iz Finske, Srbije i Španije u dvogodišnjem programu istraživanja, predstavljanja i deljenja sopstvenog kulturnog nasleđa, te interpretacije nasleđa svojih vršnjaka u drugim zemljama, kroz školsku razmenu i putem elektronske platforme.

Projekat je koordiniralo Udruženje za obrazovanje u kulturnom nasleđu iz Finske (AHEF), u partnerstvu sa Centrom za urbani razvoj iz Srbije, Fondacijom San Miljan de la Kogolja (FSMC) iz Španije, i Viteco E-learning Solutions iz Italije.

Za izbor dobitnika nagrade, po obavljenoj proceni kandidatura koje su podnele organizacije i pojedinci iz 30 evropskih zemalja, zaduženi su nezavisni žiriji, koje čine stručnjaci u oblasti nasleđa iz 30 evropskih zemalja.

Organizacija Evropa Nostra, kako podsećaju, aktivno deluje u oblasti nasleđa više od 50 godina, u više od 40 evropskih zemalja.

Evropa Nostra nedavno je objavila listu od sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021, na kojoj je i manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji.

U periodu 2018-2019. organizovane su pilot aktivnosti u 11 osnovnih škola u Finskoj, Srbiji i Španiji. Ove aktivnosti su uključivale obuku nastavnika i radionice sa učenicima tokom kojih su se učenici bavili svojim sopstvenim nasleđem, a kasnije doživljajem, interpretacijom i predstavljanjem kulturnog nasleđa drugih zemalja onlajn i u okviru školskih poseta. U svrhu održivosti projektnih rezultata i nakon realizacije projekta, u okviru Heritage Hubs-a su organizovani različiti programi obuke u kojima je učestvovalo čak 800 nastavnika.

Žiri za dodelu nagrade je posebno istakao metodologiju projekta: “Heritage Hubs je doneo ubedljivu metodologiju obrazovanja u oblasti nasleđa, primenjenu u većem broju škola. Obezbeđeno je podizanje kapaciteta za programske partnere i kreiran je obiman materijal, takođe i u digitalnoj formi, kako bi se podržala kreativna interakcija sa širom zajednicom. Ovo je podrazumevalo kombinaciju virtuelnih i živih doživljaja nasleđa putem transmedijalnog pripovedanja i multisenzornih aktivnosti. Obrazovni pristup se zasniva na konceptu učenja putem nasleđa, u okviru kojeg učesnici razmenjuju sopstveno nasleđe sa drugim učesnicima, uče kroz upoznavanje drugih kultura i razmenu iskustava.“

Projekat je učenicima, nastavnicima i lokalnim zajednicama omogućio brojna kulturna otkrića, kao, naprimer, prilikom prezentacije slave, kao srpske pravoslavne tradicije, koju su učenici iz Grocke, Srbija, predstavili svojim vršnjacima iz Kirkonumija u Finskoj. Učenici iz Grocke su dobili priliku da sagledaju svoje sopstveno nasleđe u drugačijem svetlu, kroz interepretaciju slave koju su pripremili finski učenici, poredeći je sa luteranskom, originalno katoličkom, tradicijom vezanom za Sv. Luciju.

Komentari

Vaš komentar