”Prošireno polje. Godina iza nas” – retrospektivna izložba u B2

Kultura 03. feb 202317:18 0 komentara
Era Milivojević / Maska

U B2 galeriji u subotu se otvara retrospektivna izložba ”Prošireno polje. Godina iza nas”. Postavka se osvrće na prethodnu godinu i jedanaest izložbi koje su priređene. Dela Ere Milivojevića, Veska Gagovića, Miomira Grujića Fleke, Čedomira Vasića, Zdravka Joksimovića, Dušana Petrovića, Srđana Apostolovića, Bate Krgovića, Ratka Vulanovića, Ane Knežević, Ive Kuzmanović, Ivana Šukovića, Juraja Dobrovića i Biljane Tomić su u okviru teme proširenog polja govorila o tome da umetnički rad nastaje u određenom ambijentu, ali i da utiče na taj isti ambijent.

Galerija B2 poslednje četiri godine istražuje određene teme kako bi se bliže razumelo umetničko delo. „Tema proširenog polja došla je kao posledica istraživanja svetla u 2019, onda prostora inspiracije u 2020, pa nakon toga i fizičkog prostora koji zauzima sam predmet u 2021. godini.

U 2022. na temu proširenog polja posetioci su imali priliku da vide delo gde se ne pravi razlika između umetnosti i života. Da je umetnički predmet posledica posmatranja promenljivog sveta i beleženje nepromeljivih stvari. Narastanje istog tog sveta dovodi i do proširenja klasičnih likovnih medija saznanjima konceptualne umetnosti.

Polje / Juraj Dobrović

„Takva pozicija nas uvodi u istraživanja novih mogućnosti umetničkog predmeta. Možemo razumeti da sam predmet nastaje u nekom kontekstu ali i povratno utiče na njega. Da se na toj liniji možda stvara novi doživljaj dela. U svakom slučaju deluje da je da je potrebno vreme ne samo za stvaranje ili za razumevanje dela već i da sam rad ima svoje vreme“, navodi se u najavi izložbe.

Marija Ilić / Dokument, matrica

Galerija B2 u tekućoj godini baviće se, kako objašnjava, pojmom vremena u likovnoj umetnosti, sa idejom da postavi pitanje da li je umetničko ostvarenje prostorno vremenski događaj – proces.

Izložba je otvorena do 2. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!