Prva samostalna izložba Đorđa Milutinovića u galeriji „Singidunum“

Kultura 13. sep 202121:37 > 21:53
Izvor: Radoš Ružić

Samostalana izložba mladog umetnika Đorđa Milutinovića pod nazivom "Sanjar" biće otvorena 14. septembra u 19 časova u galeriji "Singidunum" u Knez Mihailovoj 40.

Univerzalne vrednosti i značenja, snažne neosimbolističke poetike, usredsređenost na kompleksne likovne izazove, arhetipovi idealne žene, objedinjeni su prvom samostalnom izložbom beogradskog umetnika Đorđa Milutinovića.

Povezane vesti

Postavka, koja sadrži dvadesetak likovnih dela, visoko je estetizovana sinteza crteža i slika, često objekata, mladog umetnika, na temu bezvremene lepote i posvećenosti ženskim likovima.

„Najvažnija osobina simbolističkog slikarstva je potreba da se čulni svet približi i poistoveti s neprolaznim. Sanjarski, vodeći se čistotom postojanja ljudskog bića, Đorđe je kao lajtmotiv postavke odabrao sofisticirane aktove, neraskidivo spojene sa floralnim segmentima“, rekla je Maja Živanović, likovni kritičar i novinar.

Ona je dodala da su „figure i portreti mladih žena izražene personalnosti, usnule ili širom otvorenih očiju, zaustavljene u pokretu, traganju, šaputanju, snevanju, plene uravnoteženošću, lepotom pojedinosti i promišljenom ikonografijom. To se najbolje ogleda kroz skladne slike i objekte s detaljima poput tananih vilin konjica kao simbola snova i nesvesnog, muva kao obeležja nemoći i krinova kao znamenja nevinosti i bezuslovne ljubavi“.

Radoš Ružić

U nizu pažljivo odabranih ženskih portreta, dominira i jedan muški, u kome sagledavamo Đorđev intiman odnos prema ovoj tematici.

Akcentovane istinske emocije i karaktera, portret erudite i akademika – Vladete Jerotića, zrači onim što mu je – za života, bilo esencijalno – doslednost sebi, plemenitost i mudrost.

Kada govorimo o monohromatskim crtežima koje Đorđe neumorno stvara, Živanović objašnjava da bi trebalo da ih posmatramo kao autonomna likovna dela jer nisu predlošci za uljane slike. U njima se ispoljava predan i minuciozan odnos prema toj likovnoj disciplini.

Serijom kompaktno tkanih poteza, sazdane su varijacije crteža naoko nestvarnih mladih žena, čije posebnosti i savršenstvo nisu samo u prefinjenoj figuri – već u misterioznom pogledu ili nepretencioznom gestu.

U vremenima komercijalizacije telesnosti, Milutinović je okrenut metafizičkom, nikako banalnom. Neraskidiv deo mizanscena crteža čine floralni motivi, filigransko – magični, kompoziciono objedinjeni s gracilnim ženskim figurama.

„U opusu Đorđa Milutinovića primećujemo izrazito analitičan pristup vanvremenskim temama“, kaže Živanović i dodaje da su ravnopravno zastupljene uljane slike, crteži i objekti, kompoziciono-koloritski harmoničnih celina, u kojima vlada prefinjeni narativ“.

Kao izraziti portretista, provlači jaku notu simbolističkog, umetnički kredo zasniva na crtežu koji je suština svega.

Komentari

Vaš komentar