Publika na nogama uz „Vozljubavi2020“ Emanuela Gata na BFI

Kultura 30. mar 202211:09 0 komentara
Printscreen

Kompanija Emanuela Gata iz Marseja sa predstavom „Vozljubavi2020“ nastupila je sinoć u Operi Madlenijanum, a dugo očekivani komad na muziku britanskog sastava Tears for Fears, i u izvođenju 14 izuzetnih igrača, publiku je digao na noge, saopštio je Beogradski festival igre.

Emanuel Gat je nakon predstave izjavio da je izuzetno zadovoljan nastupom u Beogradu. „Iako je izgledalo veoma komplikovano da se predstava prilagodi manjoj sceni, uz bezbroj tehničkih izazova, našli smo rešenja i sve je delovalo savršeno! Nikada nismo nastupili sa ovim komadom na ovako uskoj sceni. Međutim, publika je divno reagovala, bili su zaisti srdačni i neverovatni, pa to čitavoj priči daje sjajan osećaj“, kazao je.

„Vozljubavi2020” se kreće u prostoru nabijenom referencama, kontrapunktima i beskrajnim mogućnostima, gde pokret i zvuk iznova međusobno komuniciraju, otkrivajući iz drugog ugla očigledne, a gotovo vazdušaste predele u kojima se ljudi okupljaju, razdvajaju, guraju i vuku, preispituju, odlučuju i pokreću u napred. Savremeni mjuzikl za 14 igrača, vraća nezaboravnu muziku britanskog sastava Tears for Fears, kroz prepoznatljive hitove nastale tokom jedne sjajne decenije, navodi BFI.

“Intuitivno sam odabrao muziku sastava Tears for Fears“ – objašnjava Gat. „Teško mi je da odredim zbog čega, jednostavno su mi se dopali. Volim da radim s različitim muzičkim podlogama. I obožavam da eksperimentišem. Recimo, baš večeras, pred predstavu, zamenio sam jednu pesmu! To je prednost kada radite sa sopstvenom trupom, pa svoje umetničko delo uvek možete da menjate, kako bi ono bilo živo! Moji igrači se raduju tim koreografskim izmenama, i rado prihvataju brušenje komada.“

Rođen u Izraelu, Emanuel Gat je svoju karijeru igrača i koreografa započeo u Tel Avivu. Godine 2004. preselio se u Francusku i osnovao svoju trupu. Radio je za najprestižnije kompanije sveta, uključujući i postavke za Balet pariske Opere. Na Beogradskom festivalu igre, njegova dela su igrana u više navrata („Zimsko putovanje“, „Posvećenje proleća“, Briljantni uglovi“…). „Vozljubav2020“ je ipak drugačiji od prethodnih komada koje je publika mogla da vidi.

„Ovaj komad je nastao pre pandemije. Predstava je imala svoju premijeru 2020. godine, pa je sasvim jasno da smo u tom periodu morali mnogo nastupa i da otkažemo. Skoro pedeset gostovanja smo otkazali! Onda smo komad obnovili prošle godine, i do sada nastupali u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji. Između dva lokdauna bila je pauza od gotovo godinu dana. To je naravno veoma teško za igrače i za jednu trupu, koja mora da obezbedi redovne plate… Sada idemo dalje. „Vozljubavi“ očekuje velika turneja po Americi, ali i novi nastupi u Italiji, Francuskoj, Belgiji… Beograd svakako nosimo u srcu!“, zaključuje Emanuel Gat.

Do poslednjeg mesta ispunjena sala zemunskog teatra, juče je višeminutnim ovacijama ispratila „Vozljubavi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!