„Pučina“ u JDP, Egon Savin – vreme da Beograd ima pozorište „Branislav Nušić“

Kultura 08. apr 202112:59 > 13:52
JPD / Nebojša Babić

Predstava "Pučina" Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, biće premijerno izvedena u subotu 10. aprila u 19.00 na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Nebojša Milovanović/Goran Šušljik, Bojan Dimitrijević, Cvijeta Mesić, Jovana Belović, Bojan Lazarov, Marko Baćović, Maja Kolundžija Zoroe i Bogdana Obradović.

Režiser predstave Egon Savin i uputio apel gradskim vlastima da se u Beogradu osnuje pozorište koje bi nosilo ime Branislava Nušića.

Savin je na konferenciji za novinare rekao da je neverovatno da ne postoji pozorište, ili bar scena, u gradu koja bi nosila ime Branislava Nušića jer je on u rangu najvećih svetskih dramskih autora.

Glumac Nenad Jezdić, koji igra glavnu ulogu u komadu, rekao je da je upravo ova uloga uticala na to da postane stalni član ansambla JDP.

Pored režije, Egon Savin potpisuje adaptaciju, scenografiju i izbor muzike. Kostimograf je Lana Cvijanović, a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Promo / Nebojša Babić

„Pučina je žanrovski složen komad: tragičan, apsurdan i satiričan. To je priča o lјubavnoj aferi jedne lepe, srećno udate žene sa ministrom u vladi. U ovoj drami svi su ucenjeni i korumpirani, jer je reč o lјudima iz vlasti ili iz neposredne blizine vlasti. Iza porodičnih, prijatelјskih i lјubavničkih odnosa isklјučivo je goli interes. Svi imaju korist od ove afere. Muž koji je službenik u istom ministarstvu, dobija unapređenja, kao i ostali službenici i prijatelјi porodice koji ćute. Nušić nikada ne bi pisao komad o mladoj udatoj ženi koja ima lјubavnika, ali kad je taj lјubavnik ministar u vladi, onda je to i političko i državno pitanje“, naveo je redite Egon Savin.

Akterka ove afere je Jovanka, slobodoumna i prepredena mlada žena i majka koja uspeva da usreći sve oko sebe, izuzev svoga muža. „Ona je odlučila da uz pomoć svoje lepote, šarma i odsustva stida dođe do vrha u društvenoj hijerarhiji. U ovoj drami, baš kao i u životu, istina procuri pre ili kasnije i to tamo gde se najmanje očekuje, u samom ministarstvu“, dodaje reditelj.

Tako Nušić otpočinje Pučinu, britku satiru o političkom i porodičnom licemerstvu i neograničenoj potkuplјivosti čoveka kao i neumerenom strahu od istine i odmazde vlasti, dodaje reditelj.

Komentari (0)

Vidi sve komentare