„Quo vadis, Aida“ premijerno u Pazaru, bioskopi u ostatku zemlje ga još ne žele

Kultura 20. dec 202119:29 > 19:32 19 komentara

Prodaja ulaznica za film “Quo vadis, Aida” počela je u Novom Pazaru. Zbog velikog interesovanja, film će biti emitovan u dva termina. Premijera filma u tom gradu zakazana je za 28. decembar, a u Kulturnom centru kažu da je za filmsku ekipu “pripremljen crveni tepih i spektakularan doček”.

Film „Quo vadis, Aida“ je prvi film koji je snimljen o genocidu u Srebrenici. Dobio je evropsku filmsku nagradu za najbolji film u 2021. godini. Ali, ovaj film neće premijerno biti prikazan u Beogradu, već u Novom Pazaru.

Husein Memić, direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru, kaže za N1 da je bilo obostrano zadovoljstvo da film bude premijerno prikazan baš u ovom gradu.

Povezane vesti

“Ovo je film koji pre svega govori o istini. Postoje dobronamerni ljudi u Srbiji koji na ovo gledaju iz dobrog ugla. Želimo da to bude film koji miri, nikako koji će da podeli ljude. Tako treba da i da ostane, jer je ovaj film dobio evropske nagrade. Zato želimo da pričamo samo o filmu i pozitivnim stvarima. Pozivamo ljude iz Srbije da dođu u Novi Pazar i da ga zajedno pogledamo”, kaže Memić.

Ali, bioskopi u Srbiji ga i dalje ne žele. Film je osvojio skoro sve međunarodne nagrade, a bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku kao kandidat Bosne i Hercegovine.

“Jednostavno, sve što nije naše ne vredi i opasno je. Naročito u ovom slučaju, jer dolazi iz Bosne. I ako govori o genocidu u Srebrenici, onda je to apriori antisrpsko. Što je apsolutno daleko od istine. I takva atmosfera je izgrađena, pa se ja plašim da ovaj film u Srbiji legalno neće biti prikazan u bioskopima. Ali, ni tamo gde mislim da bi trebalo, a to je na RTS“, kaže Sead Biberović, iz organizacije Urban In.

Film je dostupan i na online platformi za sve gledaoce sa prostora bivše Jugoslavije. Bivši predsednik SAD Barak Obama na Instagramu je objavio listu svojih 14 omiljenih filmova u 2021. godini. Na listi se našao i film „Quo vadis, Aida“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare