„Quo vadis, Aida“ prikazan u Novom Pazaru, na premijeri i „Majke Srebrenice“

Kultura 28. dec 202122:18 13 komentara
Novi Pazar, bioskop
N1

Premijerno prikazivanje ovogodišnjeg najboljeg evropskog filma "Quo vadis, Aida", rediteljke Jasmile Žbanić, večeras je u dva termina organizovano u Kulturnom centru u Novom Pazaru.

To je ujedno bilo i njegovo prvo prikazivanje u Srbiji, a osim velikog broja građana, premijeri su prisustvovale i predstavnice udruženja „Majke Srebrenice“.

Zbog pogibije četvorice mladića iz Novog Pazara u saobraćajnoj nesreći u nedelju i jučerašnjeg Dana žalosti, izostala je najavljena svečanost, a rediteljka i neki od glumaca publici su se obratili putem video linka.

Rediteljka Jasmila Žbanić rekla je da je ovaj film posvećen ženama i majkama Srebrenice i njihovim sinovima, muževima, braći – muškarcima koji su ubijeni.

POVEZANE VESTI:

„Ubijeno je njih 8.372, zbog svog imena. Danas u atmosferi u kojoj fašizam sve više jača, dužnost nam je govoriti o genocidu, da se nikome nikada ne bi ponovio“, rekla je Žbanić.

Fazila Efendić iz udruženja „Majke Srebrenice“ zahvalila je na pozivu da prisustvuje premijeri filma u Novom Pazaru.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić rekao je da projekcije filma imaju i humanitarni karakter i da će sva sredstva od prodatih ulaznica biti donirana udruženju „Majke Srebrenice“.

„Samo ove večeras, tri prisutne žene, izgubile su ukupno 11 članova porodice. Postoji li onda razlog da ovaj film ne bude emitovan širom sveta, genecid mora biti prikazan svuda, jer se on desio“, rekao je Memić.

Ovaj film je nagrađen sa tri evropska Oskara – za najbolji film u 2021. godini, Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju režiju, a novosadska glumica Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu, proglašena je najboljom glumicom.

U Kulturnom centru u Novom Pazaru najavljeno je da će film na repertoaru biti i narednih dana, sve dok bude interesovanja publike.