Radikalan, inventivan: Kako je NIN-ov žiri ocenio roman prvenac Danice Vukićević

Kultura 23. jan 202319:284 komentara

Danica Vukićević ovogodišnja je dobitnica najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja, NIN-ove nagrade, sa romanom "Unutrašnje more", u izdanju Nojzaca. Članovi žirija su u obrazloženjima odluke naveli da se radi o inventivnom romanu, radikalnog pisanja. Danica Vukićević je 69. laureat NIN-ove nagrade, i tek sedma žena dobitnica u istoriji ovog priznanja.

Kao čudo je dobitnica nagrade, kako je rekla, dočekala vest da je upravo ona sa svojim romanom prvencem ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade.

A žiri je u obrazloženju odluke ocenio: formalno inventivan roman, u kojem „jezičkom suptilnošću i silovitošću Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta“.

POVEZANE VESTI

„To je roman rizika, roman radikalnog pisanja, knjiga koja zahvata naše iskustvo od intimne ravni, do društveno političke stvarnosti. To je i roman i o samom pisanju, koje nije ziherasko, koje je radikalno..“, rekao je Goran Korunović, član žirija NIN-ove nagrade.

„Osnovno pitanje je kako Unutrašnje more kroz negaciju romana kao književne forme istovremeno postaje roman i to u nasnažnijem smislu te reči“, istakla je Milena Đorđijević, članica žirija NIN-ove nagrade.

A autorka je rekla da se pisanje ovog romana zasnivalo na zadovoljstvu i radosti, a da od čitalaca očekuje razumevanje.

„To što ja pišem, i priče i poezija nisu naročito komunikativne suštinski, ali ja nikad nisam razmišljala kao – niko me neće razumeti. Ja imam poverenja u inteligenciju i empatiju svojih čitaoca i u sve ono što možemo da razmenimo. Stvarno sam verovala u to što pišem“, navela je dobitnica.

Prethodno je Žiri, sa predsednikom Teofilom Pančićem, kojem ove godine i ističe mandat, od 177 pristiglih rukopisa odabrao u najužem izboru šest knjiga, tri ženska i tri muška rukopisa afirmisanih pisaca, kao i autora prvog romana. U njemu su bili, osim knjige Danice Vukićević, i romani Milana Tripkovića, Gorana Petrovića, Mirjane Drljević, Uglješe Šajtinca i Marijane Čanak.

Književni kritičari za ovogodišnju selekciju najužeg izbora govorili su da je izrazito raznovrsna i nepredvidiva, a pohvaljeno je i to što su u užem i najužem izboru istaknuta u prvi plan nova imena i uslovno rečeno inovativne poetike.

„Imamo nekoliko tendencija koje su prosutne poslednjih godina. Pre svega da je sve više pesnika i pesnikinja koji počinju da pišu romane i oprobavaju se u pisanju romana. To je možda neobično na prvi pogled, ali samo retki uspevaju, u ovom slučaju Danica Vukićević uspeva da iskorači iz usko lirske perspektive i donese širu romanesknu sliku sveta. To je ono što jeste ulaznica u svet romana, a to je ova spisateljica uspela“, ocenila je Marija Nenezić, članica žirija NIN-ove nagrade.

NIN-ova nagrada za najbolji roman, biće zvanično uručena sledeće nedelje u Ateljeu 212. Ovo prestižno najznačajne književno u našoj zemlji priznanje, naredne godine obeležiće i jubilej – sedam decenija postojanja.

Komentari

Vaš komentar