Raste podrška kolega: Reditelji, profesori, glumci traže da Buha ostane na Trgu

Kultura 22. mar 202316:23 13 komentara
Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Sve je veća podrška kolega dramskih umetnika kolektivu pozorišta Boško Buha. Posle Glumačke organizacije Srbije, apel da se što pre reši imovinsko-pravni problem sa prostorijama tog dečijeg pozorišta, uputile su kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti, Udruženje dramskih umetnika, kolege iz pozorišta, i brojne javne ličnosti.

Udruženje dramskih umetnika Srbije, reprezentativno udruženje u kulturi, u potpunosti podržava zahteve svojih kolega zaposlenih u Pozorištu “Boško Buha” u Beogradu da se ovo pozorište vrati, ostane i nastavi da radi u svojoj matičnoj kući, u zgradi na Trgu Republike, u kojoj je već više od sedamdeset godina, naveo je UDUS.

„Apelujemo na sve nadležne da hitno, u što kraćem roku, reše pravno-imovinski spor koji predugo traje i pristupe obnovi pozorišta koje predstavlja jedno od najznačajnijih pozorišnih kuća za decu u ovom delu Evrope. Podsećamo da je Pozorište “Boško Buha” ustanova kulture od nacionalnog značaja i svojevrstan simbol centra Beograda, uz Narodno pozorište i Narodni muzej. Zahtevamo da tako i ostane, na radost generacija dece koja su ili će tek odrastati u njemu“, dodaje UDUS u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Prethodno je Fakultet dramskih umetnosti uputio podršku kolektivu pozorišta Boško Buha za nalaženje rešenja za rekonstrukciju zgrade na Trgu republike u kojoj pozorište deluje od 1950. godine.

Glumačka organizacija Srbije pozvala je sve građane da podrže kolektiv Buhe i potpišu peticiju da im se vrati prostor na njihovoj matičnoj adresi.

Bivši upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, reditelj Božidar Đurović izjavio je da bi sva pozorišta u Srbiji trebalo da obustave rad kako bi se sprečilo izmeštanje dečjeg pozorišta „Boško Buha“ s Trga Republike u Beogradu. Đurović je kazao da zbog odluke o preseljenju „ne plaču samo glumci, već plaču i deca“.

Glumac Tihomir Stanić izjavio je da bi gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem trebalo da otkupi prostor pozorišta „Boško Buha“, koji je otuđen 2015. godine.

Komentari (13)

Vidi sve komentare