Reditelj o Emi Stoun: Ne znam da li bi „Jadna stvorenja“ postojala bez nje

Kultura 12. feb 202411:45 1 komentar
Jadna stvorenja / Promo

Jedanaest nominacija za Oskara i Zlatni lav u Veneciji. Film "Jadna stvorenja" reditelja Jorgosa Lantimosa na redovnom je repertoaru od prošle nedelje i u domaćim bioskopima.

Svetsku premijeru Lantimosov film je imao na prestižnom festivalu u Veneciji gde je i osvojio glavnu nagradu, Zlatnog lava, a domaća publika imala je prilike da ga pogleda samo na Festivalu autorskog filma.

Glavna uloga u filmu poverena je popularnoj američkoj glumici Emi Stoun, koja je upravo za ulogu Bele Bakster u filmu Jadna stvorenja ovenčana Zlatnim globusom za najbolju glumicu u žanru komedije ili mjuzikla, a takođe nominovana je i za pomenutu nagradu Oskar.

Nakon filmova „Jastog“ i „Miljenica“ reditelj Jorgos Lantimos donosi pred bioskopsku publiku još jedno nesvakidašnje ostvarenje. „Jadna stvorenja“ su film o mladoj ženi Beli Bakster kao centralnoj figuri koju brilijantni naučnik dr Godvin Bakster ponovo vraća u život. Nakon reanimacije Bela je sposobna ponovo da živi, iako nespretna i detinjasta u početnim etapama napretka, pod Bakterovom zaštitom ona je željna da sve iznova uči.

Ipak, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, zajedno sa uglađenim i razvratnim advokatom Dankanom Vederbernom beži od kuće, u vrtoglavu avanturu. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu.

Pored Eme Stoun, u glumačkoj postavi našli su se i Vilijem Defo kao naučnik Bakster i Mark Rafalo u ulozi advokata Vederberna, za koju je i nominovan za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Scenario za film potpisuje Toni Meknamara, a film je baziran na adaptaciji istoimene knjige škotskog pisca Alasdira Greja.

Pogledajte u videu kako o ulozi Eme Stoun govori ekipa filma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare