Reditelj „Teslinog naroda“: Naš narod van zemlje želi da zadrži identitet

Kultura 10. maj 202112:45 2 komentara
N1

Našeg naroda van zemlje ima isto onoliko koliko ga ima i u Srbiji, svi su napravili svoje mreže, kontakte... zamislite taj potencijal kada bi se umrežili sa maticom, na tome treba raditi i postoji želja sa druge strane - oni žele da zadrže identitet, rekao je reditelj Željko Mirković.

Mirković je reditelj sa brojnim nagradama za dokumentarne filmove, profesor na katedri za film i digitalne medije na Univerzitetu u Americi. Za film Teslin narod, bio je nominovan 2020. godine za Oskara u kategoriji dugometražni dokumentarni film. Trenutno priprema film o ansamblu Kolo.

„.. i Kolo se bavi tim identitetom. Oni su ponosni što su državljani Amerike, ali su ponosni na svoje poreklo.. trebalo bi osvestiti to i ovde i tamo, i da to bude neki projekat na kojem ćemo raditi i uživati u tome“, dodao je reditelj.

Teslin narod je priča koja prati naš narod u SAD od prvog Srbina preko Tesle, Pupina, čuvenih Apolo 7 Srbina, do današnjih dana, objašnjava Mirković.

„Srećemo ljude sa različitim dostignućima u različitim oblastima. Po drugoj liniji nam Tesla u filmu donosi svoju viziju kao filozof budućeg sveta, ili sadašnjeg sveta u kojem treba da živimo, u kojem će ljudi graditi mostove, upoznavati jedni druge na osnovu svojih dostignuća. I to je ta moć jer kroz ljude možemo da ispričamo drugačiju priču od one koja je u mejn strim medijama pratila naš narod proteklih godina“, dodaje.

Mirković snima i film o Šabanu Bajramoviću. Reditelj je rekao da ga impresionira Bajramovićeva priča jer se u njoj vidi da on voli život. „Njegove pesme su njegovi emotivni dnevnici, on je želeo da živi život, a nije zaboravljao ko je i odakle je, i uvek je znao da vrati mahali i ljudima sa kojima je odrastao. Uspevao je da balansira u ta dva sveta“, navodi gost Novog dana.

On je rekao i da voli dokumentarni film jer su ogromne njegove mogućnosti da ono što autor želi da kaže, istraži, prenese kao svoje gledanje sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare