Rekonstrukcija lokaliteta Vinča Belo brdo, 114 miliona za sanaciju klizišta

Kultura 12. okt 202213:372 komentara
TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na predstavljanju projekata za nalazište Vinča Belo brdo da želi da to bude evropski, pa i svetski centar za izučavanje neolita.

Na konferenciji za novinare povodom početka radova na sanaciji klizišta u Vinči i objave pobedničkog rešenja arhitektonsko-urbanističkog lokaliteta, Brnabić je rekla da ovo pokazuje promenjen odnos Srbije prema kulturi.

„Projekat pokazuje naš promenjen odnos prema kulturi, istorijskom nasleđu i onome što imamo kao potencijale, a ranije ih nismo prepoznavali“, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da se godinama nije ulagalo i da je pre tri godine počelo da se razgovara o sanaciji klizišta u Vinči, da to počinje danas i da treba da bude završeno u martu 2023. godine.

„Uspostavili smo dobru komunikaciju sa Uneskom i radimo sve da to bude na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine“, rekla je Brnabić.

Istakla je da se uvek divila zemljama koje od najsitnije stvari naprave nešto, a da Srbija ume od 7.500 godina starog nalazišta da „napravi ništa“.

„Sedam i po hiljada godina staro istorijsko nasleđe svake godine se obrušava u Dunav i svake godine mi gubimo deo po deo te neprocenjive vrednosti“, rekla je Brnabić.

Ambasador SAD Kristofer Hil rekao je da je projekat značajan za celu Evropu i svet.

„Ovo je tako veliko i impresivno“, rekao je Hil i dodao da je uzbuđen što će se raditi na očuvanju Vinče.

Istakao je da u Srbiji ima mnogo kulturnih spomenika i da istorija pokazuje ljudima odakle su došli, ukazuje i na neke probleme, ali ukazuje i na budućnost.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović rekla je da je nalazište Belo brdo Vinča jedan od tri projekta od kapitalnog značaja, a da će 114 miliona dinara biti uloženo u sanaciju klizišta.

Kako je rekla, Zavod će realizovati trogodišnji projekat vredan tri miliona evra od 2021. godine koji treba da stvori uslove da arheološko nalazište bude bezbedno.

„Cilj je da se stvore uslovi da Vinča dođe na evropsku mapu naučno-istraživačkih i kulturno-turističkih ruta“, rekla je Đukanović.

Navela je da je na konkurs za idejno rešenje arheološkog parka Vinča bilo prijavljeno 12 rešenja.

Arhitekta čije je rešenje pobedilo na konkursu Anđela Karabašević rekla je da zbog važnosti lokaliteta, koji predstavlja skoro osam milenijuma neprekidnog razvoja kulture, svaka arhitektura mora biti „nežna i nenametljiva i suptilna“.

Kako je rekla, koristiće se prirodni materijali, drvo, trska, glina i sadiće se primarne biljne kulture sa područja Vinče.

Dodala je da će se sa vizitorskog centra pružati pogled na arheološki park i Dunav, a pored toga biće izgrađen i naučno-istraživački cemtar.

Premijerka je najavila da će do lokaliteta ići i brodovi.

Na pitanje kako misle da reše problem nelegalne gradnje na području Vinče, Brnabić je rekla da se krenulo s uklanjanjem nelegalnih barži i brodova, kao i restorana i kafića.

Komentari

Vaš komentar