Samostalna izložba Sanje Latinović „Prepreka ili prag“ u Salonu MSUB

Kultura 22. jun 202214:31 > 15:06 0 komentara
Sanja Latinovic, izvođenje performansa Do not cross

Performans umetnica Sanja Latinović predstaviće se izložbom pod nazivom “Prepreka ili prag”, u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Izložba se otvara u petak, 24. juna u 19 časova.

Koncepcijski izložba je osmišljena kao revizija dosadašnje umetnicine prakse. Prvi put objedinjeno i na izvestan način sistematizovano vizuelno pariraju i sagledavaju se njene ujednačene, a opet različite izvedbe kao misli o prirodi, izrazu i temama performans akcija.

Na formalnom nivou njene performans akcije možemo klasifikovati podelom u tri grupe –1. samostalne, često i radikalne izvedbe, 2. kolektivni performansi na nivou promišljanja telesno i mentalno sinhronog unutar duha zajedništva, 3. kroz materijalizovane instalacije i objekte navodi publiku da učestvuje i preuzme ulogu glavnog perform – aktera. Sve ovo, pojedinačno i objedinjeno karakteriše autorkin specifičan pristup analizi stvaranja i odvijanja umetničkog čina koji se najpre može shvatiti na nivou sprovođenja oblika različitih ponašanja, a ne kao jedan konačan, unapred formatiran model od koga se ne odstupa.

Na izložbi će biti prikazano pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa u formatu video dokumentacije (Akvarijum, Otklon, Do not cross, Ispred zida, Movements: White), dva video performansa – jedan realizovan na master klasu M. Abramović (Napuštena), drugi pod nazivom Ptica, te pet instalacija koje podrazumevaju materijalne post festum ostatke izvedbi ali i koncepcijski se mogu razmatrati na nivou umetničkog objekta.

Tokom trajanja izložbe umetnica će izvesti dva performansa. Na dan otvaranja prvi put u Beogradu izvešće se performans Do not cross (predhodno dva puta izveden u Švajcarskoj) gde će Latinović simbolično prekoračiti staklenu prepreku ili prag. Ovo je performans velikog intenziteta, pre svega mentalnog, fizičkog ali na nivou publike i emotivnog.

Pri kraju izložbe biće izveden kolektivni performans Movements: White koji je umetnica zajedno osmislila sa umetnikom Rankom Đankovićem, ovo je njihov prvi zajednički rad izveden 2012. godine. Tokom izložbe organizovaće se vođenje, razgovor sa umetnicom ali i širi dijalog usmeren specifično na njene kolektivne akcije i saradnje.

Sanja Latinović (1983) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstvo. 2016. završila je Master studije, Odsek performans, na HKB Bern, Švajcarska.
Iako po vokaciji vajar Sanja Latinović svoj rad uglavnom fokusira na performansu, videu i foto dokumentaciji, birajući ih kao polja umetničkog izraza kroz koje proispituje i sam medij skulpture istražujući njegove transformativne potencijale u relacijama materija – prostor – forma – ideja. Tematske preokupacije su joj usmerene na problematizovanje kompleksne pozicije funkcionisanja individue danas, na naša svakodnevna suočavanja sa brojnim i različitim oblicima društvenih determinisanosti, imperativa, pritisaka. Baveći se više emocijalno psihološkom dimenzijom tih odnosa, umetnica iznosi i artikuliše svoja viđenja u nepretencioznim, svedenim vizuelnim rešenjima/izvođenjima uobličavajući ih u svojevrsne metafore o sindromima, stanjima, procesima koji karakterišu usloženu globalnu društvenu sliku. U periodu izmedju 2009. i 2014. bila je član grupe Treći Beograd. Godine 2019. Sanja Latinović inicira formiranje grupe 04, koju čini generacija diplomiranih vajara Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (2004).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!