Sećanje na umetnost Roberta Smitsona

Kultura 09. okt 202111:03 0 komentara
Promo / Sećanje na umetnost Roberta Smitsona

Izložba grupe za sećanje na umetnost Roberta Smitsona - "Neodređena izvesnost i određena neizvesnost"- predstavlja početak izložbe pod nazivom "Usponi i padovi, domašaji i promašaji...i ono što smo zaboravili", a biće otvorena danas u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kao nastavak istraživanja o okolnostima održavanja retrospektivne izložbe Roberta Smitsona, održane u beogradskom Muzeju savremene umetnosti na jesen 1983, (Uticaji i ne-uticaji: Rekolekcije i refleksije izložbe Roberta Smitsona) okupljena je grupa koja se seća ove izložbe i za koju je Smitson jedna od najuticajnijih figura u savremenoj umetnosti, navode organizatori.

Iako je opseg Smithsonovog uticaja na ovdašnju scenu bio srazmerno mali, ova izložba pronalazi u njegovom radu i mišljenju – a pre svega u njegovov dijalektici “lokacije” i “ne-lokacije”, kao i u njegovom istraživanju entropije – mentalnu i materijalnu tačku oslonca i razlog za intervenciju u savremenosti.

Izložba se sastoji, kako iz fizičkih radova nastalih za ovu priliku, tako i iz prikupljene dokumentacije iz arhiva MSUB, a u njoj sudeluju: diSTRUKTURA, Darija Radaković, ŠKART, Slobodan Trajković, Branislav Dimitrijević i Ana Miljanić.

Izložba „Usponi i padovi, domašaji i promašaji…i ono što smo zaboravili“ posvećena je kompleksnosti i kontradikcijama političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između SAD i Jugoslavije/Srbije, sagledanim kroz umetničke i kulturne saradnje, razmene i uticaje.

U centru pažnje je sedam rаzličitih disciplinа ili kulturnih pоlја posmatranih krоz istоriјskе studiје slučаја u domenu sаvrеmеnе umеtnоsti, stripa, pozorišta, muzike, urbanizma, filmа i poezije, kao i prezentacija na temu prvih uticајa аmеričke pоpulаrnе kulturе u rеgiоnu i u svetu.

Izložba nastaje kao završna faza višegodišnjeg istraživačkog projekta koji okuplja brojne stručnjake i praktičare, naučnike i umetnike iz zemlje i sveta. Raznoliki disciplinarni pristupi i diskusije pružaju podršku empirijskim istraživanjima i oživljavanju interesovanja kako za poznate, tako i za nove (tj. zaboravljene) priče koje su dokaz razmene i međusobnih umetničkih i kulturnih uticaja u vremenima uspona i padova zvanične saradnje. Istraživanje je tako usmereno i na neformalne mreže, andergraund pokrete i lične veze – stvarajući nove genealogije i priče o tim odnosima.

Prva faza istraživanja prikazana je na internet stranici www.upsdownshighslows.com, gde se nalazi više informacija o studijama slučaja, kao i video snimci prezentacija i diskusija vođenih u periodu maj – jun 2020. godine.

Sa početkom 9. oktobra u podne, izložba je otvorena radnim danima i subotom od 12 do 18 časova, u etapama predstavljanja materijala i eksponata segmenata izložbe. Od 23. oktobra postavka je u celini, od 12 do 19 časova, uključujući i dane vikenda.

Projekat „Usponi i padovi, domašaji i promašaji…i ono što smo zaboravili“ podržala je Ambasada SAD u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!