Bare, šut, buđ, požar: Šta se događa sa paviljonom Cvijeta Zuzorić?

Kultura 15. okt 202319:53 10 komentara

"Nedopustivo je" da ne može da se nađe rešenje za zdanje koje je spomenik kulture i pod zaštitom države i "krajnji je trenutak" da se reaguje - to je poruka umetnika i kulturnih radnika kada je u pitanju stanje u kojem se nalazi paviljon Cvijeta Zuzorić. Prokišnjavanja, požar, dotrajale instalacije, pukotine u zidovima... Likovni umetnici, čije je sedište u ovom zdanju, pitaju - do kada će nadležni ćutati?

„Prvi put kad je bio požar došli su stručnjaci iz instituta ‘Nikola Tesla’, i rekli su: ‘Ljudi, dobro ste u komadu'“, rekao je Aleksandar Janković, muzejski tehničar iz ULUS-a.

„Ovde stalno čistimo posle kiše, ovde su bare, vode, šut stalno pada…“, dodaje Vahida Ramujkić iz Udruženja lolikovnih umetnika Srbije.

„Voda curi na žice, izmedju žica, iznad table je postavljena kofa, pored ima i jedna manja… uvek je neizvesno šta će biti“, pojašnjava Janković.

Sedište Udruženja likovnih umetnika Srbije. Sedam godina nerešenog statusa o korišćenju paviljona Cvijete Zuzorić, koji je pod dvostrukom zaštitom države. Pet godina od kako je izrađen projekat sanacije, i tri od kako su obezbeđena sredstva za radove – ništa se nije pomerilo sa mrtve tačke.

Zato je ULUS ponovo pozvao članstvo da zajedno pokušaju da pronađu rešenje za probleme Paviljona.

Povezane vesti

Stanje u kojem se nalazi, međutim, ne uznemirava nadležne institucije. Pre svega Ministarstvo kulture, koje na propadanje paviljona ne reaguje.

„Još uvek nemamo rešen imovinsko pravni status, ugovor o korišćenju paviljona i zato su nam vezane ruke da samostalno nabavljamo sredstva ili počinjemo radove“, ističe Ramujkić.

Podsećaju likovni umetnici da su im još 2021. odobrena sredstva od Evropske banke, a gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture izradio je projekat rekonstrukcije.

„Vahida Ramujkić, ULUS: „Obratili smo se nedavno i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture od kojih smo dobili i rešenje za sprovodjenje radova na krovnoj pokrovci i na terasi, što urušava i temelje zgrade. Sve je spremno da radovi mogu da se sprovode, zvali smo i razne preduzimače, imamo više ponuda za realizaciju, ali nedostaju nam sredstva. + Imamo odobrena sredstva koja bi mogla da se utroše, mi ne znamo zašto ne dobijamo odgovor od Ministarstva kulture koje je nadležno za sprovodjenje ovih poslova“, navodi sagovornica N1.

Istorija zdanja i udruženja likovnih umetnika isprepletane su – do početka zidanja paviljona dvadesetih godina prošlog veka, članovi udruženja učestvovali su u akcijama prikupljanja sredstava, koje je pomagao i Branislav Nušić, tada načelnik umetničkog odeljenja Ministarstva prosvete. ULUS rukovodi još od 1945. godine ovim paviljonom.

„Kultura ovim vlastima nije prioritet“, kaže predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada Beograda Vladimir Pajić.

„To je nešto što je duhovna infrastruktura ovog naroda, ali to njima nije važno jer se ne vidi, vidimo kad dodje do urušavanja objekta i kad to postane nacionalna sramota. Nadam se da će svima postati jasno da je ovo nedopustivo“, poručio je Pajić.

„Nezainteresovanost“ nadležnih da problem reše – kritikuju i članovi ULUS-a i apeluju da je krajnji trenutak da se reaguje.

„Nekako funkcionišemo a koliko dugo, ne znam“, zaključuje Aleksandar Janković, muzejski tehničar ULUS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare