“Sedam veličanstvenih” od 2. do 6. oktobra

Kultura 14. sep 202108:301 komentar
Izvor: Promo

Festival evropskog autorskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” biće održan od 2. do 6. oktobra u Kombank dvorani u Beogradu, a počinje filmom “Merry Christmas, Yiwu” srpskog autora Mladena Kovačevića, koji daje ekskluzivni poetičan pogled na savremenu Kinu.

Kovačevićev film nastao je kao veliki produkcijski poduhvat u srpsko-švedskoj koprodukciji, uz učešće filmskih kuća i televizija iz Nemačke, Francuske, Belgije i Katara, a izuzetan festivalski put započeo je uspešnom svetskom premijerom na festivalu u Roterdamu 2020.

Iako Kina ne slavi božićne i novogodišnje praznike kao većina ostatka sveta, samo u Jivuu postoji više od 600 fabrika za proizvodnju prazničnih dekoracija. One su često porodični biznis i rade tokom cele godine, zapošljavajući ljude iz cele zemlje. Kovačevićev dokumentarac fokusiran je na nekoliko radnika u Jivuu i okolini, prateći ih kamerom u fabrikama i van njih – tokom susreta, ljubavnih odnosa, igre, kupovine, jela… Izgleda kao da su svi prihvatili veštački stvorene uslove života, u kojima kolege postaju nova porodica, a fabrika – dom. Film daje portret života nastalog ukrštanjem komunizma i globalizma i njihovom međusobnom transformacijom.

Program 17. festivala “Sedam veličanstvenih” ponudiće još šest vrhunskih ostvarenja sa evropske dokumentarističke scene, koji donose pred publku izuzetne događaje i osobe, autorske poduhvate i ideje, svet ispunjen sudarima i viđen uvek novim, neočekivanim pogledima, najavili su organizatori festivala “Sedam veličanstvenih”, čiji su direktori reditelji Zoran i Svetlana Popović, a selektor Tue Stin Miler iz Danske.

“Očekivanja da će nam 2021. doneti toliko iščekivano opuštanje i slobodu od virusa nije se ostvarilo, ali izuzetni filmovi dolaze i traže svoj put do bioskopa i svoje obazrive publike. Širom Evrope najavljene su bioskopske premijere i svi željno očekuju trenutak kada će ponovo uživanje u filmovima da otvori direktni put iz realnosti u slobodna magična filmska putovanja kreirana autorskim talentima i imaginacijom”, poručili su organizatori festivala “Sedam veličanstvenih”, najavljujući uskoro detalje programa.

Komentari

Vaš komentar