Vođa benda Džejmsa Brauna, Fred Vesli, ponovo u Beogradu

Kultura 10. jul 202415:30 0 komentara
Promo Fred Wesley - Generations - Sesc Pompeia

Jedan od osnivača funk muzike, kompozitor i trombonista, Fred Vesli, vođa benda čuvenog Džejmsa Brauna, vođa The New JB’s, te solista Georgea Clintona i Parliament-Funkadelica i Bootsy Collins Rubber Band-a, po četvrti put nastupiće u Beogradu.

U okviru svoje evropske turneje, Wesley će sa bendom The New JB’s nastupiti 20. jula u klubu Bluz i Pivo, Cetinjska 15.

Ovaj događaj će ujedno biti i promocija prvog live albuma u izdanju Bluzika Records, snimljenog na jednom od prošlih nastupa ovog sastava u Bluz i Pivo klubu.

Fred Wesley je rođen 1943. godine u Kolumbusu, u Džordžiji, a odrastao je u Mobileu, u Alabami. Karijeru je započeo kao tinejdžer trombonista, svirajući Tinom Turner. Kasnije je postao muzički direktor, aranžer, trombonista i glavni kompozitor Jamesa Browna, sa kojim je radio od 1968. do 1975. godine. Nakon toga, aranžirao je i svirao sa Parliament-Funkadelic-om i Bootsy’s Rubber Band-om.

Sa Jamesom Brownom, Fred Wesley je postao svetski najpoznatiji „sideman“, orkestrirajući dinamične groove-ove, a njegove smione i precizne solo deonice definisale su jezik funk-a. Podigao je funk muziku na nove visine zajedno sa Georgeom Clintonom i Bootsy Collins-om.

Fred Wesley je snimio desetak solo albuma, uključujući kultni „House Party“, koji se pojavljuje u Oskarom nagrađenom dokumentarcu „When We Were Kings“ i bezbroj drugih dokumentarnih filmova i knjiga o funk-u. Wesley održava master klasove širom sveta.

Njegovi trenutni projekti uključuju njegov jazz-funk bend, New JB’s, i saradnju sa „Klezmer-Funk“ Abraham Inc. Wesley svoje bogato muzičko znanje aranžiranja, komponovanja i produciranja deli sa mladim muzičarima i studentima muzike širom sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!