„Sekvence savremenosti“, nova galerija i otvaranje privatne kolekcije

Kultura 12. maj 202213:33 > 14:00 1 komentar

U novootvorenoj galeriji Viline vode u toku je izložba "Sekvence savremenosti" čiju postavku čine dela iz privatne kolekcije, koja je sada otvorena za javnost.

Privatna zbirka koja je nastajala decenijama unazad, a čiju okosnicu čine radovi savremenih umetnika, prezentovana je publici u novom galerijskom prostoru na Vilinim vodama, koji se prostire na šest stotina kvadrata i koji pruža mogućnost za aktivnu izlagačku praksu.

Izložbom „Sekvence savremenosti“ započeo je ciklus sukcesivnog izlaganje dela iz zbirke koja broji preko četiri stotine dela.

Prva izložba obuhvata radove nastale u prethodne dve decenije, a koji donose celovit prikaz razvoja i kretanja na domaćoj umetničkoj sceni i beleže tokove i umetničku datost jednog vremena.

„Veliki broj radova iz zbirke nastaje paralelno sa samom zbirkom zajednički se razvijajući i rastući, što nije čest slučaj kada je kolekcionarska praksa u pitanju. Što se tiče savremene likovne scene i umetnosti, za čije sakupljanje se kolekcionari vrlo retko odlučuju, iako možda na prvi pogled nije toliko očigledno, recentna umetnička scena je vrlo živa i aktivna“, navode autori izložbe.

Postoji značajan broj autora koji uspeva da se pozicionira visoko po svim kriterijumima likovne kritike, a galerija Viline vode biti mesto koje će pomoći reprezentovanja najmlađe generacije umetnika i omogućiti i njihovo etabliranje, najavljeno je. Pomnim praćenjem savremenih umetničkih tokova, galerija će pokušati da selektuje vrsne stvaraoce i pružiti svu neophodnu potporu za njih rad i umetničko delovanje.

Naziv izložbe direktno referira na ideju da se na jednom mestu prikažu kretanja na savremenoj umetničkoj sceni i geneza savremenih umetničkih praksi.

Samo neka od imena koja čine postavku (Goran Jureša, Predrag Komanović, Žolt Kovač, Igor Marsenić, Miron Mutaović, Mirko Nikolić, Davor Dukić, Nikola Pešić, Marina Popović, Filip Radonjić, Simonida Rajčević, Nikola Savić, Slobodan Trajković, Ana Vrtačnik, Selena Vickovic, Vuk Ćuk, Veljko Vujačić, Mrđan Bajić…) obećavaju prvorazredni vizuelni spektakl, dodaju autori.

Izložba „Sekvence savremenosti“ čiju postavku čini izbor od oko 60 radova i 30 autora biće otvorena za posetioce do 5. juna.

Komentari (1)

Vidi sve komentare