Serebrenjikov: LGBT zajednici u Rusiji je sada gore nego u vreme Čajkovskog

Kultura 14. feb 202309:18 8 komentara
Stefano Rellandini/AFP

Ruski reditelj Kiril Serebrenjikov ocenio je da je situacija za homoseksualce i pripadnike LGBT zajednice u Rusiji sada gora nego u 19. veku, u vreme slavnog kompozitora Petra Čajkovskog, jer je nasilje prema tim osobama "dostiglo nivo histerije".

Umetnik, čiji će film o zaboravljenoj supruzi kompozitora biti sutra premijerno prikazan u bioskopima u Francuskoj, izjavio je za Frans pres da je rusko društvo trenutno „paralizovano strahom“ i u nemogućnosti da izrekne i najmanju moguću sumnju o invaziji na Ukrajinu, koja je počela pre gotovo godinu dana.

Pročitajte još

„U krugu prijatelja koji su okruživali Čajkovskog (koji je bio homoseksualac), ali i među visokim funkcionerima, velikim prinčevima, onima bliskim caru, bilo je mnogo deklarisanih homoseksualaca“, rekao je Serebrenjikov, čiji je film „Žena Čajkovskog“ prošle godine predstavljen na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Reditelj je rekao da se Čajkovski „nije stideo što je homoseksualac“.

„Stres koji je kompozitor osećao nije bio zbog društvenog pritiska, već zato što je osećao da neće moći da komponuje dovoljno dobru muziku jer nema ‘dobru seksualnu orijentaciju'“, rekao je Serebrenjikov (53), koji živi u Berlinu otkako je napustio Rusiju dva meseca posle početka invazije.

Reditelj smatra da je sada situacija mnogo gora, jer je „država sebi dala za pravo da koristi nasilje nad osobama zajednice LGBT“ i dodao je da je to ekstremno diskriminatorska situacija, koja se graniči sa apsurdom.

Prema njegovim rečima, svaki put kada ruski poslanici žele da budu primećeni, oni predlože neke anti-gej zakone.

Serebrenjikov je ocenio da je „histerija dostigla vrhunac“ objavljivanjem romana Elene Malisove i Katerine Silvanove 2021. godine, ljubavne priče dvojice mladića u sovjetskom omladinskom kampu, koji je brzo postao bestseler kod mladih.

„Međutim, spisateljice su optužene da su strani agenti, a poslanici su išli toliko daleko da su govorili da će ljudi, ako pročitaju roman, postati homoseksualci“, rekao je Serebrenjikov.

Ruski reditelj je rekao da umetnici više ne mogu da protestuju, izražavaju neku sumnju ili čak da izraze simpatije prema Ukrajincima, „jer je to postalo opasno“.

Njegov film nije prikazan u Rusiji, ali je već imao neke reakcije Rusa.

Serebrenjikov je rekao da mu je na kraju pretpremijerne projekcije u Parizu prišla jedna Ruskinja koja je film ocenila kao antiruski, jer je za nju Čajkovski bio ideal.

Shvatio sam da ona ne želi da vidi velikog umetnika kao ljudsko biće u bolu, ocenio je Serebrenjikov i dodao da je zadatak kulture da velika imena te oblasti prikaže i kao ljude.

„Ako sutra saznate da je Čajkovski imao veoma loše zube, što i jeste, da nije bio dobar prema supruzi ili da vam se ne sviđa njegova seksualna orijentacija, hoćete li prestati da slušate i gledate njegove balete i njegove opere“, zapitao je reditelj i dodao da velike umetnike treba pokazati u njihovim stvarnim aspektima, a ne da se pojednostavljuju.

Serebrenjikov je rekao da želi da snimi više filmova o Čajkovskom, kako bi „pokazao različite aspekte tog genija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare