Serijal o četiri kultna srpska reditelja: Film davne budućnosti

Kultura 22. avg 202216:28 0 komentara
Pixabay

Dokumentarni serijal “Film davne budućnosti” u pet nastavaka, u kojem srpski reditelji Đorđe Kadijević, Zdravko Šotra, Bora Drašković i Miša Radivojević govore o svojim višedecenijskim iskustvima snimanja filmova, snimljen je povodom 15. Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu (LIFFE), koji će biti održan od 15. do 20. septembra.

Pored četiri epizode u kojima reditelj i profesor Darko Bajić, autor tog serijala i direktor LIFFE, razgovara sa kolegama – istaknutim imenima srpskog i jugoslovenskog filma, snimljena je i peta epizoda u formatu okruglog stola.

Prema rečima Bajića, 15-godišnjica LIFFE bila je povod za snimanje filma u kojem će se napredak digitalne tehnike iskoristiti za priču o dobu filmske trake.

“Zato smo pozvali četiri legendarna srpska i jugoslovenska reditelja, seli za okrugli sto i otvorili priču o njihovom iskustvu. To njihovo iskustvo zbirno iznosi oko 250 godina. Može se reći da je to četvrtina jednog milenijuma ili 250 svetlosnih filmskih godina”, istakao je Bajić povodom “Filma davne budućnosti”, čiji je producent Darja Bajić Božović, a reditelj Siniša Cvetić.

“Cilj nam je da ostane zabeleženo iskustvo ljudi koji su snimali filmskom trakom. Dolazi digitalna era i pomalo se zaboravlja na koji način se stvarao film koji i danas privlači milionsku publiku. Koliko je on u stvari utkan u naše živote, i koliko svaki detalj filma koji ste videli u životu negde pamtite i kao svoj doživljaj. Želimo da doajenima našeg filma damo mogućnost da u svoje bogato iskustvo predaju i ostave mladim generacijama”, dodao je Bajić.

Deo tog projekta biće prikazan premijerno na 15. LIFFE, kao i na festivalskoj onlajn platformi, dok će drugi deo biti prikazivan na festivalima u zemlji, regionu i širom sveta.

Projekat “Film davne budućnosti” realizovali su festival LIFFE, produkcijska kuća “Magična linija” i Fakultet dramskih umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!