Šindlerov lift u CZKD-u, nakon Sterijinog pozorja

Kultura 24. jun 202122:211 komentar
Izvor: Promo / Šindlerov lift

Predstava "Šindlerov lift" Kamernog Teatra 55 iz Sarajeva, adaptacija istoimenog romana Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića, gostovaće 26. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, nakon učešća na 66. Sterijinom pozorju u Novom Sadu dan ranije.

Izvođenju te predstave u CZKD-u prethodiće razgovor sa Cvijetićem, koji u romanu „Šindlerov lift“ piše o životu u soliteru “Crveni 101” pre i tokom rata u Prijedoru. U razgovoru sa Cvijetićem, piscem, rediteljem i dramaturgom, učestvovaće od 17 sati književna kritičarka Zorana Simić, a moderiraće Marijana Toma, urednica programa u CZKD-u.

Roman “Schindlerov lift” naišao je na izvanredan prijem kod kritičara i čitalaca u regionu, a već je preveden na nemački, italijanski, poljski, francuski, engleski, slovenački i makedonski jezik, piše Seecult.

Reditelj Mladenović je i adaptirao Cvijetićev tekst, a dramaturg je Vedran Fajković.

U predstavi igraju: Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alhodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hadimović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

Kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš Selimović, kompozitorka Irena Popović, a asistenti reditelja Amra Hadžihafizbegović i Amar Čustović.

Darko Cvijetić reditelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Objavio je desetak knjiga poezije, dve knjige priča i romane: Šindlerov lift, za koji je nagrađen nagradama „Kočićevo pero” i „Miroslav Krleža Fric” (2019), te „Što na podu spavaš“.

Bio je finalista nagrade „Miroslav Krleža Fric” i NIN-ove nagrade za najbolji roman 2020 – za knjigu Što na podu spavaš (Književna radionica Rašić), Finalista je i nagrade „Evropski pesnik slobode” 2020 – za knjigu poezije Ježene kožice.

U pozorištu je režirao pisce od Beketa do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona…

Komentari

Vaš komentar