Snimanje serije „U zagrljaju Crne ruke“: Nasmejati se istoriji i nama samima

Kultura 08. jun 202116:33 > 19:03

Ovo je prvi put da se u jednoj seriji slobodno, kao Englezi u najboljem maniru, zezamo sa svojoj istorijom, rekao je glumac Sergej Trifunović, govoreći o početku snimanja serije "U zagrljaju Crne ruke". "Ono što je najviše klalo srpski narod je preozbiljno shvatanje srpske istorije, a cilj ove serije jeste da "budemo izlečeni - znači nasmejani i da se ne smatramo preozbiljno", kazao je on novinarima.

Serija „U zagrljaju Crne ruke“ prati harmoničnu istoriju Srbije na prelasku iz 19. u 20. vek, iz ugla Tanasija K Abadžića, kraljevog ađutanta, koji se, navode autori, na toj funkciji našao ne svojom krivicom.

U fokusu serije su „uobičajene stvari: atentati, abdikacije, dvorske intrige, državni udari, progoni političkih protivnika, ali i strastvene ljubavi i brakovi zakleti na vernost dok ih smrt ne rastavi… ili preljuba“, dodaje se. Drugim rečima, bavi se svakodnevnicom tadašnje političke scene i dvora Obrenovića.

Promo / U zagrljaju Crne ruke

Reditelj je Raša Andrić, a scenario je pisao Srđan Češić. Serija će biti emitovana od naredne godine na kanalu Nova S.

U seriji igradu Marko Pavlović i Sanja Marković kao kralj Aleksandar Obrenović i Draga Mašin, Sergej Trifunović i Katarina Marković kao kralj Milan i kraljica Natalija, Tanasija K Abadžića glumi Branislav Trifunović, Dragutina Dimitrijevića Apisa glumi Ljubomir Ljuba Bandović, a Nikolu Pašića – Filip Đurić.

U ostalim ulogama: Mladen Andrejević, Miloš Đorđević, Srđan Miletić, Boris Milivojević, Nebojša Dugalić, Ivan Đorđević i mnogi drugi.

„Mi smo se vrlo držali istorijskih činjenica, samo smo grebali, konstruisali šta se dešavalo ispod tih činjenica i to smo stavili u formu groteske. Ovo je jedina serija u kojoj se prvi put slobodno kao Englezi u najboljem maniru zezamo sa svojoj istorijom. Ono što je najviše klalo srpski narod je preoizbiljno shvatanje srpske istorije. To je ono što nas i dalje kolje. Ne postoji nikakav ozbiljan događaj koji posle izvesnog vremena ne može biti smešan, a mi tu vrstu odmaka nemamo. Mislim da će ovo biti vrlo lekovito“, kazao je Trifunović.

On je objasnio i da se u ovoj seriji počelo oslanjanjem na „Crnog Gruju“, ali da je ova serija otišla mnogo dalje od „Crnog Gruje“ u svakom smislu“.

N1

Nebojša Dugalić koji igra mitropolita Mihajla, rekao je da se scenario serije oslanja na istorijske momente, ali ideja je da se napravi parodijski otklon i da se malo „nasmejemo i svojoj istoriji i kroz istoriju i nama samima“.

„Uvek je lekovito i zanimljivo pročitati sopstvenu istoriju iz parodijskog ključa, pogotovo što su neki događaji sami po sebi bili parodični, nekad gotovo i groteskni, iako nam istorija nije nimalo bila smešna“, naveo je glumac.