SNP, BDP i Novosadsko pozorište najavili saradnju – razmena predstava

Kultura 31. mar 202109:57
Izvor: Promo / SNP

Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Novosadsko pozorište potpisali su sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu predstava u toku godine, po principu mini festivala pod nazivom „Naši dani”.

„Cilj saradnje je institucionalizovanje ideje o saradnji pozorišta iz Republike Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti. Kroz zajednički rad, implementiraće se različita znanja i dostignuća, sa akcentom na saradnji koja će se odvijati svake godine i postati tradicionalna“, istakao je direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović.

POVEZANE VESTI

Direktor BDP-a Jug Radivojević naglasio je će ovaj kontinuirani način saradnje omogućiti maksimalnu promociju ova tri pozorišta i doprineti razvoju novih formi kreativnog umrežavanja.

„Prvi mini festival pod nazivom „Naši dani“ biće održan u Srpskom narodnom pozorištu od 7. do 12. maja, na kome će se predstaviti Beogradsko dramsko pozorište sa pet predstava. Festival će biti nastavljen gostovanjem BDP-a u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u u oktobru, a SNP u novembru ove godine“, ističe direktor BDP-a, Jug Radivojević.

„Ovo je najpre potpisivanje saradnje između dve prestonice, između Beograda i Novog Sada – buduće Evropske prestonice kulture. Kada ovakvi motivisani teatri, kao što su BDP, SNP i Novosadsko pozorište odluče da sarađuju to je ne samo gest, nego namera koja pokazuje projekciju naše budućnosti“, rekao je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel.

Sporazum je potpisan na Dan Srpskog narodnog pozorišta, koji je obeležen i svečanom akademijom, na sceni „Jovan Đorđević”. Dodeljene su i godišnje nagrade pa je tako rediteljki Sonji Petrović pripala nagrada za režiju i koncept sjajne predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“. Mlade glumice Bojana Milanović i Sonja Isailović dobile su nagradu za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, kao i ansambl predstave „Bura“, reditelja Kokana Mladenovića.

Komentari

Vaš komentar