Sokurovu nagrada za životno delo Festivala autorskog filma

Kultura 27. nov 202221:433 komentara
Izvor: Tanjug/ Tara Radovanović

Ruski reditelj Aleksandar Sokurov dobitnik je nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić" Festivala autorskog filma (FAF), koja se dodeljuje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti i unapređenje shvatanja filma kao ličnog stvaralačkog čina autora, saopštili su organizatori.

Aleksandar Sokurov je na uručenju nagrade rekao da je autorski film „spas za stotine, možda i hiljade mladih reditelja, snimatelja, glumaca“.

„To je podrška društvu. U autorskom filmu reditelji znaju šta rade. U tim filmovima se najčešće odražava individualnost savremenog čoveka i ne troši se novac tek tako. I mi koji stvaramo autorski film nismo jedni drugima konkuracija. Mi idemo paralelnim putevima i za mrvicu smo ispred autora komercijalnih filmova, a oni nas slede“, rekao je Sokurov.

Umetnički direktor FAF-a Srđan Vučinić je tom prilikom rekao da je „Vojislav Vučinić osnovao ovaj festival sa idejom pogleda u svet u jednom vremenu izolacije, sankcija i rata u Jugoslaviji“.

„Njegova namera je bila da predstavi filmove sa svih kontinenata i najizrazitije autorske ličnosti, a tu se već u prvoj deceniji izdvojila ličnost Aleksandra Sokurova. Prikazali smo njegovu retrospektivu 1997. godine na četvrtom Festivalu autorskog filma. Tada je njegov film ‘Majka i sin’ dobio Grand Prix za najbolji film festivala. Posle toga su usledila prikazivanja velikog dela njegovih filmova na našem festivalu“, rekao je Vučinić.

U saopštenju se dodaje da je nagrada za životno delo FAF-a prvi put uručena stranom laureatu.

Festival autorskog filma (FAF) traje do 2. decembra, a program se odvija u nekoliko bioskopskih dvorana u Beogradu: Mts Dvorani, Dvorani Kulturnog centra, Doma omladine, Jugoslovenske kinoteke, Dom kulture „Studentski grad“ i bioskop Cine Grand Rakovica.

Komentari

Vaš komentar