Specijalna Toni nagrada Dejvidu Birnu za „Američku utopiju“

Kultura 27. sep 202117:35 > 30. sep 2021 14:00 0 komentara
Beldocs promo

Dejvidu Birnu, nekadašnjem frontmenu sastava Talking Heads, uručena je specijalna Toni nagrada za produkciju muzičko scenskog ostvarenja “American Utopia” (“Američka utopija”) na ovogodišnjoj svečanoj 74. ceremoniji dodele nagrada Toni u Vinter Garden pozorištu u Njujorku.

Ova pozorišna predstava originalno je nastala 2018. godine, zajedno sa istoimenim albumom, da bi bila pretočena i u koncerni film koji je režirao Spajk Li. Svoj život na Brodveju, “Američka utopija” otpočela je u Hadson teatru u oktobru 2019. godine, da bi u februaru usledilo zatvaranje pozorišta zbog epidemije korone.

Specifičan način korišćenja moderne tehnologije i njenih scenskih mogućnosti u ovoj predstavi, pružio je priliku Dejvidu Birnu da se, zajedno sa jedanaest muzičara kreće scenom bez ikakvih ograničenja i istražuje mogućnosti takve vrste otvorenosti i slobode – međusobne, kao i one koja se rađa u interakciji sa publikom.

 

Brodvejski mjuzikl sastoji se od pesama sa albuma “Američka utopija”, ali uključuje i hitove grupe Talking Heads kao “Burning Down The House”, koju je i izveo na ceremoniji. Publika na dodeli Toni nagrada nije ostala uskraćena ni za hitove iz rane faze Birnove karijere, kao što su “This Must Be the Place”, “Once in a Lifetime”, “Born Under Punches” i “Road to Nowhere”.

Kritičari, poput onih iz magazina “Rolling Stone”, predstavu “Američka utopija” su ocenili kao „art rok grupnu terapiju“. Inače, Dejvid Birn predano radi na tome da, uprkos svim zabrinjavajućim vestima kojima nas zasipa svakodnevica, ljude učini srećnijim i vedrijim ne samo pomoću umetnosti već i putem svog internet portala “Reasons To Be Cheerful” koji je konstantno u potrazi za dobrim vestima i slikama lepše strane života.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!