Sporna Van Gogova slika na izložbi u Americi, oglasio se muzej

Kultura 18. jan 202307:39 0 komentara
Andy Morrison/Detroit News via AP

Muzej u Detroitu u SAD, koji je izložio sliku Vinsenta van Goga iz 1888. u okviru izložbe 80 dela tog umetnika, saopštio je da ne treba da bude uvučen u spor oko vlasništva tog vrednog dela.

Institut umetnost u Detroitu saopštio je da prema saveznom zakonu SAD ima imunitet u tužbi brazilskog kolekcionara koji tvrdi da je on vlasnik Van Gogove slike poznate kao „The Novel reader“. Muzej je odgovorio sudu manje od nedelju dana pred zatvranja izložbe u SAD.

U tužbi se tvrdi da su firma „Brokerate Capital Partners“ i njen jedini vlasnik Gustavo Soter iz Brazila kupili sliku 2017. za 3,7 miliona dolara ali da je „treća strana“ došla do tog dela koje se vodilo kao nestalo gotovo šest godina.

POVEZANE VESTI

Muzej u Detroitu nije optužen za kršenje zakona. Muzej nije javno otkrio identitet kolekcionara koji mu je pozajmio slliku za izložbu dela Van Goga, navodeći samo da je slika, ulje na platnu, došla iz kolekcije iz Sao Paula u Brazilu.

Slika se ne nalazi na spisku ukradenih umetnina FBI-a ili na međunarodnom Registru za gubitak umetničkih dela, naveo je muzej.

Muzej je takođe naveo da je zaštićen saveznim zakonom koji zabranjuje sudijama da zaplene umetnička dela uvezena za privremene izložbe.

Advokat muzeja naveo je u pisanoj izjavi da svako legitimno potraživanje slike može da bude rešeno u sporu između zainteresovanih strana na sudu sa jursidikcijom nad takvim pitanjima i na odgovarajućem mestu.

Američki okružni sudija Karam Stih prošle nedelje naložio je muzeju da drži sliku dok se ne sazna nešto više oko spora. Saslušanje o tom pitanju zakazano je za četvrtak, a izložba na kojoj je slika Van Goga izložena se zatvara u nedelju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!